Het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda is een van de zorgenkindjes ANP

Het jaar 2015 wordt voor veel Nederlandse ziekenhuizen het jaar van de waarheid. Dan moet blijken of zij het hoofd boven water kunnen houden. Zo'n 20 procent zit in de gevarenzone, zegt accountantsbureau BDO. Dat zijn er wel minder dan een jaar eerder, toen nog 40 procent in de gevarenzone zat.

Volgens BDO zijn het relatief vaak kleine ziekenhuizen die een slechte financiële positie hebben. Ziekenhuizen dreigen geld mis te lopen, doordat zorgverzekeraars selectiever worden en niet meer alle zorg bij alle ziekenhuizen vergoeden.

Een andere bedreiging is de trend dat kleine behandelingen vaker door de huisarts worden gedaan in plaats van in een ziekenhuis.

Fusies

Het eigen vermogen van ziekenhuizen is wel toegenomen, van 2,3 miljard in 2012 naar 2,8 miljard eind 2013.

Volgens BDO zijn fusies niet altijd de oplossing voor financiële problemen. Zo ging fusiebedrijf Pasana, eigenaar van ziekenhuis De Sionsberg, onlangs failliet.

Scores

BDO zegt dat het Laurentius Ziekenhuis in Roermond, het BovenIJ Ziekenhuis in Amsterdam en het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem de beste financiële positie hebben.

Het Gemini Ziekenhuis in Den Helder, het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda en 't Lange Land Ziekenhuis in Zoetermeer hebben de slechtste financiële positie.

Gemiddeld scoren de ziekenhuizen in de stresstest van BDO een 7,4. Veertien van de 74 ziekenhuizen scoren een onvoldoende.

STER reclame