AFP
NOS Nieuws

'Hongarije heeft Rusland nodig'

De Hongaarse premier Orbán heeft dinsdag uitgebreid overlegd over verdere samenwerking met de Russische president Poetin. “Hongarije heeft Rusland nodig”, zei de premier, die Poetin ontving in Boedapest.

De twee bereikten een 'politiek akkoord' over gasleveranties. Details daarvan zijn niet vrijgegeven. Hongarije is zoals veel landen afhankelijk van Russisch gas, maar wekt bezorgdheid bij andere EU-leden omdat het op eigen houtje probeert akkoorden te sluiten met Rusland. Ook is Orbán kritisch over de EU-sancties tegen Rusland, hoewel Hongarije onlangs wel morrend instemde met verlenging van die sancties.

Controversieel

Het bezoek van Poetin aan Boedapest was controversieel. Oppositiebewegingen vinden dat Orbán zich veel te veel op Rusland richt, terwijl Hongarije lid is van de Europese Unie en de NAVO. Rond het bezoek waren strenge veiligheidsmaatregelen genomen om demonstraties te voorkomen. De complete ringweg van de stad werd afgesloten.

Poetin bezocht ook begraafplaats voor soldaten van het Rode Leger die in 1956 omkwamen bij het neerslaan van de Hongaarse opstand. Die gelegenheid liet Orbán, die de opstand van 1956 ziet als een strijd voor de vrijheid van Hongarije, aan zich voorbij gaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl