Karin Hersbach / Zorggroep Argos
NOS Nieuws

Ouderenvervoer met tuktuk succes in Zuid-Holland

  • Trudy van Rijswijk

    Verslaggever

  • Trudy van Rijswijk

    Verslaggever

Het vervoer van ouderen in Vlaardingen en Schiedam met kleine elektrische autootjes is een groot succes. De twaalf autootjes, die er uitzien als golfkarretjes, zijn bedoeld voor kleine afstanden waarvoor taxichauffeurs hun neus ophalen.

De tuktuks, genoemd naar het Thaise vervoermiddel, zijn een jaar lang als proef ingezet door Zorggroep Argos. Ouderen betalen tot 3 kilometer 1,50 euro en tot 6 kilometer 3 euro voor het vervoer.

Als ouderen bellen komt de tuktuk meteen. De meeste ouderen gebruiken het vervoermiddel voor een ritje van ongeveer een kilometer. Ze gaan naar het winkelcentrum in de buurt, op bezoek bij een vriendin of naar de huisarts. "Dichtbij, maar als je slecht ter been bent een groot probleem", zegt Karin Hersbach van Argos.

Als je gewoon opeens zin had om even een boodschapje te doen, zoals je dat vroeger ook deed, dan was dat onmogelijk.

Karin Hersbach, Zorggroep Argos

"Ik zag dat wanneer ouderen een vaste rit per week wilden of een lange afstand, er wel een taxi of ander vervoer geregeld kon worden, maar als je gewoon opeens zin hebt om even een boodschapje te doen, zoals je dat vroeger ook deed, dan was dat onmogelijk", zegt Hersbach. Ze zocht samenwerking met DAM Nederland, dat duurzame automobiliteit in binnensteden bevordert. "Met een subsidie van 50.000 euro van de gemeente Vlaardingen erbij, konden we beginnen."

Werkervaring

Voor de gemeente Vlaardingen was de proef ook om een andere reden interessant. De chauffeurs van de auto's zijn allemaal mensen met een bijstandsuitkering die van DAM Nederland een baangarantie krijgen. Ze werken drie maanden als chauffeur op de Argos Mobiel om werkervaring op te doen, daarna stromen ze door naar betaald werk.

Dat kan in het vervoer of transport zijn, maar ook in de schoonmaak of in een magazijn. Er zijn steeds twintig chauffeurs actief. Het afgelopen half jaar hebben er al tien vast werk gevonden. Voor dit jaar wordt gemikt op tachtig vaste banen.

Ik heb wel een rollator, maar daar kun je niet heel ver mee komen.

Mevrouw Dunweg, klant van de Argos Mobiel

Inmiddels rijden er ook autootjes in de gemeente Schiedam en is het totaal aantal ritten opgelopen tot 4000 per maand. Tijd om de proef uit te breiden, vindt Hersbach. "Ook Spijkenisse, Maassluis, Poortugaal en Rotterdam hebben belangstelling. We willen het aantal auto's gaan uitbreiden naar veertig."

De 80-jarige mevrouw Dunweg is een van de vele vaste klanten en helemaal gelukkig met de tuktuks. "Ik heb wel een rollator, maar daar kun je niet heel ver mee komen. Ik kan nu gezellig naar mijn nicht of even geld pinnen in het winkelcentrum. Ik zou niet weten wat ik zonder die autootjes moest beginnen!" En ook haar chauffeur, Hamdi Pinar, is gelukkig. "Mijn bedrijfje ging failliet, nu heb ik weer werk. En leuk werk!"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl