Minister Koenders over het intrekken van de visa

Minister Koenders heeft de visa ingetrokken van drie imams die begin maart zouden spreken op een bijeenkomst in Rijswijk. De beslissing is genomen op grond van informatie van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid die Koenders vandaag kreeg.

Koenders zegt dat hij niet weet om welke informatie het precies gaat, maar dat hij niet twijfelt aan het oordeel van de NCTV.  In een verklaring van het ministerie staat dat de maatregel past in het kader van het actieprogramma jihadisme.  

De visa voor de drie imams waren in eerste instantie wel verleend, erkent Koenders. Voor twee visa kwam de goedkeuring eind december en voor de andere begin januari. Toen was er geen aanwijzing dat er iets mis was met de aanvragers. De imams konden op grond van die visa eind februari naar Nederland komen.

Geen reactie

Tegen Nieuwsuur zei Koenders dat de intrekking van de visa niets te maken heeft met de ophef die gisteren ontstond over de komst van de imams. De dienst terrorismebestrijding doet zijn werk onafhankelijk van de publiciteit en de actualiteit, zegt Koenders.

Flyer voor het benefietgala in Rijswijk ANP

De imams zouden op 8 maart spreken in Rijswijk. Gisteren ontstond ophef over de bijeenkomst. Kamerleden van D66, CDA, PVV en VVD wilden weten van minister Asscher of er "haatpredikers" naar Nederland zouden komen.

Het doel van het evenement is het inzamelen van geld om vanuit Nederland "en met de islam als vertrekpunt" geld in te zamelen voor het welzijn van gehandicapten, weeskinderen, sociaal zwakkeren, asielzoekers en daklozen in de hele wereld", zegt organisator Ramahaa. 

Maatschappelijke onrust 

Burgemeester Bezuijen van Rijswijk zei vanavond dat hij bezorgd is over de maatschappelijke onrust die over de benefietbijeenkomst is ontstaan. Gisteren hebben de burgemeester, het OM en de politie een "indringend" gesprek gehad met de organiserende stichting. Vanavond staat een nieuw gesprek met de stichting op het programma.  

Het gemeentebestuur kan het evenement alleen verbieden als de openbare orde of de veiligheid in het geding is. Daar is volgens de gemeente geen aanwijzing voor.

STER reclame