Nationaal Archief selecteert 'Blikvangers'

Tentoonstelling 'Blikvangers' in Nationaal Archief

Het Nationaal Archief in Den Haag opent donderdag de fototentoonstelling 'Blikvangers'. De collectie bestaat uit ruim 450 originele foto's van zowel bekende als onbekende fotografen. De meeste daarvan zijn nog nooit eerder vertoond.

Met een collectie van zo'n 15 miljoen foto's uit de afgelopen 170 jaar beschikt het Nationaal Archief over de grootste fotoverzameling van Nederland.

"We willen een beeld geven van wat er allemaal in de collectie zit", vertelt Eva Whyte, woordvoerder van het Nationaal Archief. "Uitgangspunten bij de selectie waren onder meer de kracht van het beeld, het historische belang en de functie." 

1/8Het Zigeunerleven van Johannes Scholten Nationaal Archief
2/8Jonge Creoolse vrouw in het binnenland van Suriname, 1964 (foto van Paul C. Pet) Nationaal Archief
3/8Een vrouw met haar kinderen tijdens de Watersnoodramp, 1 februari 1953 (foto: Henk Blansjaar) Nationaal Archief
4/8Brug over de Nieuwe Maas, Rotterdam, 1876. Gefotografeerd door Johann Georg Hameter Nationaal Archief
5/8Op de Glimlach-school in Boedapest bekijkt een vrouw met een getekende mond voor haar gezicht gebonden zichzelf in een handspiegel, Hongarije 1937 (fotograaf niet bekend) Nationaal Archief
6/8Monsieur Jacques, Rotterdam, 1960 (Foto: G.A. van der Chijs) Nationaal Archief
7/8Een foto van Paul C. Pet Nationaal Archief
8/8Een foto van Willem van de Poll Nationaal Archief

Sommige onderwerpen mochten niet ontbreken in de tentoonstelling, zegt Whyte. "De Tweede Wereldoorlog en de Watersnoodramp moesten absoluut een plek krijgen. Maar dat geldt zeker ook voor werken van fotografen als Erich Salomon, grondlegger van de moderne persfotografie, en Robert Capa, de grondlegger van de moderne oorlogsfotografie."