1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS Nieuws

Koningin Margrethe: aanslagen waren geen verrassing

Deens koninklijk paar

De terreuraanslagen in Kopenhagen waren een grote schok voor Denemarken, maar ze kwamen niet als een verrassing. Dat zei de Deense koningin Margrethe vanmiddag in een gesprek met Nederlandse media.

"Na de aanslagen van vorige maand in Parijs vroegen we ons af of wij de volgende zouden zijn. Dat bleek zo", zei de koningin, die trots is op de manier waarop haar land op de aanslagen heeft gereageerd. "We hebben onze rug recht gehouden." De bevolking was in rouw, maar tegelijk ook realistisch, zei de koningin.

Margrethe stelde vast dat er in deze tijd overal in de wereld dingen gebeuren waarvan niemand een paar jaar geleden had verwacht dat ze konden gebeuren.

Margrethe en prins-gemaal Henrik ontvingen de Nederlandse pers in verband met het staatsbezoek dat koning Willem-Alexander en koningin Máxima over een maand aan Denemarken brengen. Margrethe zei dat ze erg naar dat bezoek uitkijkt.

Geen koningstitel

Opvallend tijdens het gesprek met de pers was dat Margrethe haar man met een kneepje in zijn rug tot de orde riep. Prins Henrik maakte zich er boos over dat hij niet de titel van koning krijgt. Hij noemde dat onbegrijpelijk en onaanvaardbaar, voordat Margrethe hem het zwijgen oplegde.

De 80-jarige Henrik is afkomstig uit Frankrijk en is nooit echt geaccepteerd door de Deense bevolking, die hem onder meer bespot, omdat hij Deens met een sterk accent spreekt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl