Premier Tsipras spreekt het parlement toe

De Griekse premier Tsipras zegt dat hij geen haast heeft om tot een akkoord te komen met de eurolanden. "Wij zullen niet inbinden", zei hij in een toespraak tot het Griekse parlement. De partij wil zich aan de verkiezingsbeloften houden, verzekerde hij zijn achterban, maar er wordt wel gewerkt aan gezamenlijke oplossing. "We willen geen conflict" zei Tsipras vanmiddag.

Maar volgens internationale persbureaus wil Griekenland woensdag vragen om een verlenging van een "leenovereenkomst" met de eurolanden van een half jaar. Dat zou dus niet gaan om het financiële programma van de eurogroep waarop eerdere gesprekken strandden.  Anonieme regeringsfunctionarissen zeiden vanavond dat Griekenland een dergelijk verzoek overweegt. De eerste reactie vanuit Brussel is sceptisch.  

De Griekse minister van Financiën Varoufakis stemde maandag niet in met de voorstellen van de eurogroep over een nieuw hulppakket. Hij liet weten dat het bestaande hulpprogramma juist deel is van het probleem, niet van de oplossing. 

Voorzitter Jeroen Dijsselbloem van de eurogroep zei vandaag dat er pas verder kan worden gepraat als de Grieken een formeel verzoek hebben ingediend om het huidige steunprogramma te verlengen. "Als het steunprogramma verloopt en er is geen verlenging aangevraagd, kan het ook niet worden aangepast."

Ministers

Vandaag waren de ministers van Financiën van de eurolanden nog eens bij elkaar, dit keer voor topoverleg met alle EU-landen. Ook Varoufakis was daarbij. De bijeenkomst ging over andere onderwerpen, maar in de wandelgangen werden de ministers vooral ondervraagd over het conflict met Griekenland. 

De Griekse minister herhaalde dat er de komende dagen een oplossing moet komen. Ook Dijsselbloem hoopt dat. "Maar om een beslissing te kunnen nemen, moeten wij een formeel verzoek voor een verlenging van het programma krijgen, als dat er is, kunnen we daarover beslissen. Dan is er volop ruimte om te praten over aanpassingen. "

Geen haast

De Griekse premier Tsipras liet duidelijk weten dat hij zich niet onder druk laat zetten. "Het is een gewoonte geworden voor nieuwe regeringen om hun verkiezingsbeloften niet na te komen. Maar ik zeg het opnieuw: wij komen onze verkiezingsbeloften gewoon na."

Voor het weekend moeten de EU-ministers van Financiën met een oplossing komen, anders krijgt Griekenland op korte termijn problemen bij het betalen van de rekeningen.

'Als er geen programma is, kunnen we ook niet praten over aanpassing ervan'

STER reclame