Zicht vanuit Turkije op de Syrische grensstad Kobane
NOS Nieuws

Nederlandse meisjes op weg naar Syrië aangehouden

Twee Nederlandse meisjes van 15 en 16 zijn afgelopen weekend in Turkije aangehouden. Een derde meisje (16), dat ook met hen mee was, wordt nog vermist, meldt het OM. Bronnen melden aan de NOS dat ze op weg waren naar Syrië.

Twee van de drie meisjes komen uit Zeist en zitten daar op school. Hulpverleningsorganisaties kennen de kinderen. Vorig jaar was er contact omdat ze na de zomervakantie in gezichtsbedekkende kleding op school waren verschenen. Het andere meisje woont in Driebergen.

Het meisje van 16 uit Zeist en het meisje van 15 uit Driebergen zijn inmiddels weer terug in Nederland. Waar het andere meisje uit Zeist momenteel verblijft, is niet duidelijk.

'Ze zijn razendsnel geradicaliseerd'

Geen verdachten

De drie vertrokken vrijdag uit Nederland. Nadat ze als vermist waren opgegeven, lichtten de Nederlandse autoriteiten Turkije in. Twee van de drie werden zondag in Istanbul aangehouden en teruggestuurd naar Nederland. De Raad voor de Kinderbescherming is ingeschakeld.

Berichten dat de tieners naar Syrië wilden gaan, wil het OM niet bevestigen. Het OM benadrukt dat de meisjes geen verdachte zijn. "Er zijn geen aanwijzingen dat ze mee wilden vechten in de strijd van IS of dat ze de strijd van anderen wilden steunen." Het onderzoek van het OM is erop gericht om te achterhalen of de meisjes hulp hebben gehad bij hun vertrekplannen.

Syriëgangers

Turkije heeft de afgelopen tijd veel kritiek gekregen omdat het land te weinig zou doen om Syriëgangers tegen te houden. De meeste jihadgangers reizen via Turkije naar Syrië en Irak.

Vorige week werden veertien Syriëgangers tegengehouden die de grens met Syrië wilden oversteken. Het waren dertien buitenlanders en een Turk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl