Poetin-criticus Navalny eind december in de rechtbank EPA

Russische aanklagers hebben tegen de activist Alexej Navalny in hoger beroep opnieuw tien jaar cel geëist. Navalny, een fel criticus van president Poetin, kreeg eerder een voorwaardelijke straf opgelegd voor fraude. 

Volgens de Russische justitie heeft Navalny samen met zijn broer zo'n 400.000 euro verduisterd. Het geld zou gestolen zijn van het Franse cosmeticabedrijf Yves Rocher. Navalny zegt dat de zaak politiek gemotiveerd is en noemt de beschuldigingen onzin. Navalny's broer, Oleg, kreeg een onvoorwaardelijke celstraf van 3,5 jaar. 

Navalny was een van de leiders van de protesten tegen Poetin in 2011 en 2012. Sinds zijn veroordeling voor fraude overtrad hij meermaals zijn huisarrest. Afgelopen weekend werd hij opgepakt bij een metrostation, waar hij folders uitdeelde met een oproep om mee te doen aan een groot anti-Poetinprotest op 1 maart.

Gebruikt het Kremlin Navalny om te zeggen dat er wel degelijk oppositie mogelijk is in Rusland?

NOS-correspondent David Jan Godfroid

Correspondent David Jan Godfroid benadrukt vanuit Moskou dat de eis weinig zegt over de uiteindelijke veroordeling. "In dit land hangt dat niet zozeer af van de rechter. Belangrijker is hoe gevaarlijk het Kremlin Navalny acht."

Godfroid zegt dat ieder ander in Rusland allang in de cel was beland bij overtreding van huisarrest. "Waarom dat bij hem niet gebeurt, is de vraag. Is er een deal, gebruikt het Kremlin Navalny om te zeggen dat er wel degelijk oppositie mogelijk is in Rusland?"

STER reclame