Huiszoeking in Rijswijk door FIOD

De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) heeft vijf mensen opgepakt voor het aanbieden van illegale weddenschappen op voetbalwedstrijden. De hoofdverdachten zijn een man van 34 uit Rijswijk, een man van 40 uit Hilversum en een 40-jarige Nederlander die op Cyprus woont. 

De drie worden ervan verdacht deel uit te maken van een criminele organisatie die in Nederland op grote schaal het gokken op voetbalwedstrijden mogelijk maakte. De FIOD heeft honderdduizenden euro's contant geld, auto's en luxe goederen zoals Rolex-horloges in beslag genomen.

Duitsland

De 40-jarige man op Cyprus zou de spin in het web zijn van de organisatie. De Nederlandse justitie werd over hem onder meer getipt door Duitse collega's. 

De man is ook verdachte in een Duits onderzoek naar betrokkenheid bij matchfixing in 2008 en 2009, waaronder ook wedstrijden in Nederland. Volgens het functioneel parket in Nederland is onderzocht of de man ook nog na die tijd betrokken was bij matchfixing, maar is dat niet gebleken. Ook van de andere verdachten is niet gebleken dat ze zijn betrokken bij matchfixing.

De mannen uit Rijswijk en Hilversum brachten de wedstrijden waarop kon worden gegokt aan de man. Via tussenpersonen boden zij weddenschappen aan. De inzetten en eventuele winst werd cash geregeld. Het verdiende geld werd door de criminelen witgewassen. 

Doorzoekingen

Behalve de drie verdachten is nog een man van 49 uit Zevenhuizen opgepakt voor valsheid in geschrifte en een 58-jarige Hagenaar voor het aanbieden van illegale lotto en witwassen.

De FIOD heeft panden in Rijswijk, Den Haag en Hilversum en Cyprus onderzocht. Daarnaast zijn er doorzoekingen geweest in Curaçao, Duitsland, Oostenrijk en Engeland. Op diverse panden is beslag gelegd.

STER reclame