De Pegida-betoging in Dresden trok vanavond zo'n 4300 mensen AFP

De Duitse anti-islambeweging Pegida wil meedoen aan de burgemeestersverkiezingen in Dresden. Oprichter Lutz Bachmann zegt dat hij drie mogelijke kandidaten in gedachten heeft. Zelf heeft hij geen belangstelling, zegt hij.

De burgemeestersverkiezingen zijn op 7 juni. Of Pegida veel kans maakt, is de vraag. De beweging lijkt over zijn hoogtepunt heen, onder meer door ruzies in het bestuur. Oprichter Bachmann trad vorige maand terug nadat hij in opspraak was geraakt, onder meer door een foto waarop hij eruit zag als Hitler

Ook bleek hij verschillende veroordelingen op zijn naam te hebben staan, onder meer voor inbraken, geweldpleging en drugsbezit. Bovendien schold hij migranten uit. Na de bestuurscrisis in Pegida nam Bachmann de organisatie van de wekelijkse betogingen weer op zich.

Demonstraties

Vanavond werd er in verschillende Duitse steden weer gedemonstreerd, maar de opkomst was niet zo massaal als begin vorige maand. In Dresden waren volgens de politie zo'n 4300 mensen op de been en ongeveer 400 tegendemonstranten. In andere steden, zoals Leipzig, Chemnitz en Magdeburg, werden enkele honderden Pegida-betogers en steeds ongeveer evenveel tegendemonstranten.

Voor het eerst was er ook een Pegida-demonstratie in Neurenberg. 'Nügida' bracht ongeveer 150 mensen op de been, maar er waren ongeveer tien keer zoveel tegendemonstranten.

STER reclame