ANP

De bultrug die dit weekend in de Oosterschelde was gezien, is vrijwel zeker weer teruggezwommen naar zee. Fietsers op de Stormvloedkering hebben vanmiddag gezien dat het dier zich naar buiten liet glijden, zegt de stichting SOS Dolfijn.

Eerder vandaag zag het er nog slecht uit voor de walvis. Hij zwom in het oosten van de Oosterschelde en het was maar de vraag of hij de 'uitgang' weer zou kunnen vinden en of hij erdoor zou durven. Na 14.00 uur was het dier niet meer gezien.

Maar vanavond kreeg Jolanda Meerbeek van SOS Dolfijn een bevrijdend telefoontje van een familie die over de Stormvloedkering was gefietst. "Bij de eerste pijler zagen ze een metersgroot dier naar buiten zwemmen. Hij lag in de luwte van de pijler en gleed als het ware richting de zee. Ze zagen hem ook uitademen, er kwam een grote straal water uit het blaasgat naar boven komen. Toen hij door de kering was, zagen ze hem wegzwemmen in noordelijke richting."

Opgelucht

Hoewel het maar een melding van een toevallig passerende familie was, neemt SOS Dolfijn het bericht heel serieus, onder meer vanwege de gedetailleerde beschrijving. Het was duidelijk geen grap, zegt Meerbeek: "Ze durfden me bijna niet te bellen, omdat ze dachten dat we wel heel druk zouden zijn."

SOS Dolfijn is erg opgelucht over de goede afloop. "We hebben ons vandaag de hele dag veel zorgen gemaakt en we dachten dat het niet goed zou komen. Dit scheelt een heleboel onzekerheid. Ik denk dat veel mensen morgen naar de bultrug zouden zijn gaan uitkijken."

STER reclame