ANP
NOS Nieuws

VVD-onderzoek Verheijen binnen twee weken klaar

Het onderzoek naar het declaratiegedrag van Tweede Kamerlid Mark Verheijen moet al binnen twee weken tot een conclusie leiden, zegt de VVD. De integriteitscommissie van de partij doet onderzoek op verzoek van Verheijen zelf.

Verheijen kwam vorige week onder vuur te liggen door een publicatie in NRC. Toen hij gedeputeerde was in de provincie Limburg zou hij duizenden euro's onterecht hebben gedeclareerd. Verheijen erkende direct dat er fouten zijn gemaakt en beloofde verkeerde declaraties terug te betalen. Wel noemde hij het bericht 'opgeblazen' en werd daarin gesteund door partijleider Rutte en fractievoorzitter Zijlstra.

De integriteitscommissie binnen de VVD is in het leven geroepen, omdat er de afgelopen jaren vaker VVD’ers in opspraak kwamen. De commissie gaat in het geval van Verheijen kijken naar "de feiten, de ernst en de verwijtbaarheid en daar een oordeel over vellen."

Opstappen

Een aantal VVD-leden, verenigd in de 'Diemen-groep', laat vandaag weten dat ze het onderzoek overbodig vinden. Zij stellen dat ze de kwestie al glashelder vinden en dat Verheijen op moet stappen. "Het gaat om declaraties waarmee hij zich ten koste van de belastingbetaler persoonlijk heeft bevoordeeld. Voor soortgelijk declaratiegedrag is enkele jaren terug wel een PvdA-staatssecretaris afgetreden. Kortom: waartoe nog een integriteitscommissie?"

De Diemen-groep noemt zichzelf "een platform van liberalen die het kritische debat in de VVD weer nieuw leven willen inblazen".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl