De bijeenkomst wordt gehouden in een zalencentrum in Rijswijk Eventplaza Rijswijk

Kamerleden maken zich zorgen om de komst van drie imams naar een bijeenkomst in Rijswijk. Op de sprekerslijst van het evenement in maart staan salafistische predikers, aanhangers van een fundamentalistische stroming in de islam.

CDA-Kamerlid Omtzigt wil van het kabinet weten of het waar is dat de imams naar Nederland komen en of ze als 'haat-imam' worden aangemerkt. Ook is de partij benieuwd of Nederland een visum verleend heeft. Ook D66 wil weten of minister Asscher van Integratie iets gaat doen tegen de komst van de orthodoxe imams. CDA en D66 hebben Kamervragen aan de minister gesteld.

De gemeente Rijswijk heeft overleg gevoerd met onder meer politie, justitie en de organiserende Stichting Rohamaa over de bijeenkomst. De gesprekken gaan morgenochtend verder. Het evenement gaat vooralsnog door.

Geen podium

De VVD wil dat het evenement wordt afgelast, omdat de partij het risico voor de openbare orde en veiligheid te groot vindt. Kamerlid Azmani: "We moeten geen podium bieden aan haatpredikers in Nederland." 

De PvdA gaat ervan uit dat het kabinet de komst van de drie omstreden imams kritisch beoordeelt en doet wat nodig is in het belang van de openbare orde en veiligheid, en het bestrijden van radicalisering.

Geschokt

De Stichting Rohamaa (De Barmhartigen) is 'geschokt' over de ophef. De stichting benadrukt dat het een vreedzaam evenement is, dat "op geen enkele wijze" dient als podium voor "stellingname met betrekking tot internationale conflicten of om de aanwezigen aan te sporen iets anders te doen dan het geven van liefdadigheid".

De organisatie heeft sprekers, dichters en zangers uit binnen- en buitenland uitgenodigd voor de bijeenkomst, waarmee ze geld wil inzamelen voor hulpbehoevenden. Rohamaa handelt vanuit een islamitisch gedachtegoed. 

STER reclame