Het Bungehuis is sinds vrijdagochtend bezet door een actiegroep
NOS Nieuws

UvA stelt ultimatum aan bezetters Bungehuis

De Universiteit van Amsterdam (UvA) eist dat de studenten die sinds vrijdag het Bungehuis bezet houden, uiterlijk morgen om 12.00 uur zijn vertrokken. Doen ze dat niet, dan volgt er een kort geding en mogelijk een ontruiming.

Het College van Bestuur heeft zijn buik vol van de bezetting. "Een kleine groep actievoerders dupeert het onderwijs en het onderzoek. Medewerkers kunnen niet naar hun werk, colleges moeten worden verplaatst en studiegesprekken kunnen niet plaatsvinden", zegt bestuursvoorzitter Gunning-Schepers.

Ze wil best met de studenten praten, maar dan op een andere plaats. Gunning-Schepers stelde zelf een locatie op het Binnengasthuisterrein voor, maar dat hebben de actievoerders afgewezen. Ze willen pas vertrekken nadat ze met het college hebben gesproken en garanties hebben gekregen.

Rendementsdenken

Het Bungehuis is een gebouw van de faculteit Geesteswetenschappen aan de Spuistraat in Amsterdam. Sinds vrijdagochtend is het gebouw bezet door de actiegroep De Nieuwe Universiteit. De tientallen bezetters eisen meer democratie en transparantie op de universiteit. Ook verzetten ze zich tegen het "rendementsdenken", waarbij alles draait om studiepunten, diploma's en publicaties.

De studenten krijgen steun van een groep medewerkers van de faculteit. In een verklaring zeggen zeventien wetenschappers en promovendi dat ze net als de actiegroep bezorgd zijn over de "uniformering en verschoolsing" van de opleidingen, niet alleen bij Geesteswetenschappen, maar ook bij andere faculteiten en op andere universiteiten.

Ontruiming

De ondernemingsraad van Geesteswetenschappen vreest dat de actie uitdraait op een ontruiming door de politie. "Ik ben tamelijk somber over de uitkomst van deze bezetting, want beide partijen bewegen niet", zegt OR-lid Paul Koopman op Foliaweb.nl. Hij kan zich wel vinden in de eisen van de studenten, maar vindt de bezetting van een onderwijsgebouw een verkeerd middel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl