Kobzon bij zijn aankomst in Donetsk, afgelopen oktober
NOS Nieuws

Russische 'Frank Sinatra' op EU-sanctielijst

De Europese Unie heeft een nieuwe lijst gepubliceerd van Russen en Oekraïners tegen wie sancties zijn ingesteld. Onder hen is Iosif Kobzon, een 77-jarige zanger die ook wel de Russische Frank Sinatra wordt genoemd.

Kobzon is naast zanger ook parlementslid en is op de lijst gezet omdat hij "de zogenaamde Volksrepubliek Donetsk heeft bezocht en tijdens zijn bezoek openlijk de separatisten steunde", meldt de EU. De zanger is geboren in Donetsk en heeft eerder gezegd dat hij de annexatie van De Krim door Rusland steunt.

Onderministers

De EU heeft sancties ingesteld tegen negentien personen en negen organisaties. Hun buitenlandse tegoeden worden bevroren en ze mogen niet meer naar EU-landen reizen. Op de lijst staan ook twee Russische onderministers van Defensie. Zij zijn volgens de EU betrokken geweest bij het sturen van Russische troepen naar Oekraïne.

De afgelopen maanden zijn al tientallen personen en organisaties op de sanctielijst van de EU gezet.

Adequaat antwoord

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft gezegd dat er een "adequaat antwoord" zal komen op de nieuwe sancties. De EU handelt volgens Moskou "in strijd met het gezond verstand", een dag na het ingaan van het staakt-het-vuren in Oost-Oekraïne.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl