'Het zit tussen de oren'

"Investeren in onderwijs en werkgelegenheid is een goede zaak en dat moeten we blijven doen, maar het zal niet helpen tegen radicalisering." Dat is de boodschap die Rotterdamse burgemeester Aboutaleb morgen zal uitspreken tegen de deelnemers van de terreur-top in Washington. 

In een interview met RTV Rijnmond zegt Aboutaleb dat sociale ongelijkheid niet de oorzaak is van radicalisering en extremisme. "Het zit tussen de oren", zegt de burgemeester. Het geweld wordt gelegitimeerd vanuit een overtuiging, niet vanuit een achterstandssituatie, denkt Aboutaleb.

Washington

Aboutaleb is uitgenodigd voor de vierdaagse top in Washington en zal onder meer spreken met zijn ambtgenoot uit Parijs, enkele Amerikaanse burgemeesters van grote steden en vice-premier Biden. 

De top is een initiatief van president Obama. Insteek is de manier waarop grote steden om moeten gaan met de toenemende spanningen door alle ontwikkelingen in het Midden-Oosten.

Deze mensen houd je niet binnenboord met een baan.

Burgemeester Aboutaleb

Na de terreuraanslagen, zoals die in Parijs, was de overheersende gedachte dat extremisten geweld gaan gebruiken omdat ze geen scholing, werk of inkomen hebben. Maar volgens de Rotterdamse burgemeester is dat niet waar. 

"De extremisten hebben bedacht dat zij het legitieme recht hebben om mensen te doden die anders denken," zegt Aboutaleb. "Deze mensen houd je niet binnenboord met een baan. En de vraag is wat dan wel. Die zoektocht is een heel interessante."

Religieuze leiders

Voor een deel zijn we volgens Aboutaleb afhankelijk van het werk van de veiligheidsdiensten. Die zullen ervoor moeten zorgen dat mensen worden opgepakt voor ze aanslagen kunnen plegen. 

Maar hij ziet ook een rol voor de religieuze leiders in de islam. Aboutaleb vindt dat zij de opdracht hebben om te onderzoeken "hoe het kan dat mensen tot religieus extremisme komen op basis van hetzelfde boek waar anderen hun waardigheid en mens-zijn aan ontlenen".

STER reclame