Het ijs is gebroken in Thialf

time icon
ANP
Geschreven door
Marc-Robin Visscher
Verslaggever

Sven Kramer won hier eergisteren nog goud, maar nu ligt Thialf in Heerenveen helemaal stil. Vandaag begint de ontmanteling van het schaatsstadion in Heerenveen. Eerder zijn al wat kantoorgebouwtjes afgebroken, maar nu het ijs wordt verwijderd, verdwijnt ook de 'ziel' uit Thialf.

"We hebben hier ooit als eersten geschaatst", vertelt Bouke Jonkman (wedstrijdschaatser sprint, 1984-1992). Hij is samen met Jan Ykema (zilver op de 500 meter op de Olympische Spelen in Calgary) naar Thialf gekomen om nog een paar rondjes op het ijs te kunnen maken, voordat het wordt weggehaald. 

"In november 1986 reden wij hier de allereerste wedstrijden", zegt Jonkman. "Jan Ykema won de 500 meter, Geert Kuiper de 1500 en ik het klassement. We waren toppers toen en het ene record na het andere werd hier gebroken."

1/6 Bouke Jonkman (links) en Jan Ykema Paul Funke
2/6 De ijswagen ruimt op Paul Funke
3/6 Bouke Jonkman en Jan Ykema in actie Paul Funke
4/6 Het heilige ijs van Thialf verdwijnt in een gat in de grond Paul Funke
5/6 Daar gaat de ondergrond van het goud van Kramer afgelopen weekend Paul Funke
6/6 Vaarwel heilig ijs Paul Funke

Na bijna dertig jaar wordt de beroemde schaatsarena nu grondig vernieuwd. Al sinds 2008 zijn er plannen voor de bouw van een nieuw ijsstadion in Heerenveen. Eind 2011 stelde de provincie Friesland 40 miljoen euro beschikbaar voor een nieuw Thialf. Er is uiteindelijk gekozen voor 'vernieuwbouw' en renovatie. Een heel nieuw stadion zou aanzienlijk duurder (100 miljoen euro) uitpakken.

1/12 Exterieur na de 'vernieuwbouw' van Thialf Thialf
2/12 Exterieur na de 'vernieuwbouw' van Thialf Thialf
3/12 Interieur na de 'vernieuwbouw' van Thialf Thialf
4/12 De 'lange kant' Thialf
5/12 De 'korte kant' Thialf
6/12 Exterieur na de 'vernieuwbouw' van Thialf Thialf
7/12 Exterieur na de 'vernieuwbouw' van Thialf Thialf
8/12 Exterieur na de 'vernieuwbouw' van Thialf Thialf
9/12 Exterieur na de 'vernieuwbouw' van Thialf Thialf
10/12 Exterieur na de 'vernieuwbouw' van Thialf Thialf
11/12 Exterieur na de 'vernieuwbouw' van Thialf Thialf
12/12 Exterieur na de 'vernieuwbouw' van Thialf Thialf

Sneller schaatsen

Thialf krijgt een nieuwe ijsvloer met bijbehorende techniek, die veel minder energie zal verbruiken dan het huidige systeem. Het dak wordt deels verhoogd en de wanden gladder, waardoor mogelijk nóg sneller kan worden geschaatst. 

"Denk aan een emmer water", legt Jan Ykema uit: "Als je daarin roert, kan het water lang rond blijven draaien. Maar als je er schotjes in zet, ligt het water al snel weer stil. Zo is het met lucht ook. In het huidige Thialf zijn allerlei obstakels waardoor er allerlei turbulentie in de luchtstroom ontstaat. Als je die eruit haalt, kan er soepeler en ook sneller geschaatst worden."

Ik kan later aan mijn kleinkinderen vertellen dat ik erbij was.

Jan Ykema

Iets na achten 's ochtends komen de Zamboni's het ijs oprijden. Laagje voor laagje wordt het ijs van de baan geschraapt. Jan Ykema en Bouke Jonkman maken foto's van dit historische moment: "Het gaat er nu echt af, nu is het echt afgelopen", zegt Jonkman. 

"Gek hè, het heeft iets tegennatuurlijks", zegt Ykema. "Maar het komt allemaal goed. Ik ben blij dat ik vanochtend vroeg m'n bed ben uitgegaan om hier te zijn, dat ik later aan mijn kleinkinderen kan vertellen dat ik erbij was."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Renovatie Thialf begonnen

STER Reclame