Advocaat: verdachten ontkennen beschuldigingen

De Deense politie houdt twee mannen in Kopenhagen vast op verdenking van het bieden van hulp aan de dader van de aanslagen van afgelopen weekeinde. Bij twee schietpartijen in de stad vielen twee doden en vijf gewonden. De dader zelf kwam om door politiekogels.

De twee mannen zouden de aanslagpleger hebben geholpen met advies en hand- en spandiensten. Verdere bijzonderheden wil de politie niet kwijt. Ze zijn vanmorgen aan de rechter voorgeleid en worden de komende tien dagen vasthouden.   

Wapens

Volgens de Deense krant Politiken zou het gaan om het leveren van wapens, het laten verdwijnen van de wapens na de aanslagen en hulp aan de dader om uit handen van de politie te blijven.    

De mannen werden samen met enkele anderen zondag opgepakt bij verschillende politieacties. Maar de overige arrestanten zijn inmiddels weer in vrijheid gesteld. 

De politie zoekt getuigen van de aanslagen en dan vooral van de eerste aanslag op een cultureel centrum, zaterdagmiddag. De rechercheurs willen achterhalen wat de schutter precies heeft gedaan tussen die gebeurtenis en de tweede aanslag, zondag rond 01.00 uur, op een synagoge.   

Huiszoeking

De identiteit van de dader werd gisteren bekend. Het is Omar Abdel Hamid El Hussein, een crimineel die onlangs vrijkwam uit de gevangenis. De politie ging tot dusver uit van een eenmansactie. 

Maar op verschillende plaatsen in Kopenhagen is huiszoeking gedaan om na te gaan of hij toch hulp heeft gekregen. 

STER reclame