NOS Nieuws

Reaal met verlies verkocht aan Chinese verzekeraar

Een Chinese verzekeraar legt 150 miljoen euro neer voor Vivat

Verzekeraar Reaal wordt verkocht aan de Chinese verzekeraar Anbang. De Chinezen betalen 150 miljoen euro aan de holding SNS Reaal.

De overeenkomst is op 14 februari getekend. De overname is nog niet definitief en moet de goedkeuring krijgen van de Nederlandse en Chinese toezichthouders.

SNS Reaal werd begin 2013 genationaliseerd nadat het bedrijf in de problemen was gekomen door de vastgoedpoot. Sinds de zomer werd gezocht naar een koper voor de verzekeringsactiviteiten. Verzekeraar Reaal werd vorig jaar omgedoopt in Vivat.

Chinese verzekeraar

In januari dook de Chinese verzekeraar Anbang op met serieuze plannen voor Reaal. SNS Reaal-topman Gerard van Olphen is positief over Anbang. "We hebben ze leren kennen als een heel professionele, betrouwbare en kapitaalkrachtige partij."

Voor de klanten van Vivat, waaronder ook Zwitserleven valt, verandert er niets, zegt de topman. "Anbang zal een aandeelhouder op afstand zijn. Ze gaan voortbouwen op Vivat zoals het vandaag de dag is."

Anbang wil Vivat gebruiken als platform om meer overnames te doen in Noord-West Europa. "Daarnaast willen ze snel meer marktaandeel veroveren door gebruik te maken van de grote klantenbasis van Vivat."

Overnames

Anbang is de laatste tijd actief met overnames. Zo kocht het concern in het najaar het Waldorf Astoria Hotel in New York voor bijna 2 miljard dollar. Ook werd de Belgische verzekeraar Fidea opgekocht en Delta Lloyd Bank België.

Anbang is in handen van de Shanghai Automotive Industry met verzekeringsactiviteiten in de VS, Europa en Azië, meer dan 20 miljoen klanten en circa 30.000 medewerkers. De eigenaar wil Anbang uitbouwen tot een verzekeraar in de top tien en naar de beurs brengen.

Eerder circuleerden ook de naam van ASR, de Nederlandse verzekeringspoot van het voormalige Fortis, samen met een groep private investeerders, als koper voor Reaal.

Verlies

De verkoop levert een stuk minder op dan waarvoor de verzekeraar in de boeken staat en leidt daarom tot een boekverlies bij de holding. Ondanks dat verlies, is minister Dijsselbloem tevreden: ''Vooral omdat de nieuwe eigenaar in het bedrijf gaat investeren waardoor de polishouders weer zekerheid hebben, de medewerkers een toekomst hebben en het bedrijf weer verder kan. Dat is hard nodig.''

Wel ging Dijsselbloem er twee jaar geleden vanuit dat de verzekeringstak meer zou opleveren. ''Maar op dit moment is dit een reële economische prijs.''

''Ik ben tevreden, maar de champagnefles gaat niet open.''

Door nieuwe internationale boekhoudregels kan de opbrengst en het eigen vermogen nog lager uitvallen en kan de Staat de verkoop alsnog afblazen, tot uiterlijk eind juni. Om kapitaalproblemen bij SNS Bank te voorkomen, wordt de bank daarom bij de holding weggehaald en direct onder de Staat geplaatst. De marktwaarde van SNS Bank bedraagt ongeveer 2,5 miljard euro. Reaal krijgt voor een deel daarvan een vordering op de Staat.

De bedoeling is dat SNS Bank te zijner tijd naar de beurs gebracht of verkocht wordt.

Naast de overnamesom van 150 miljoen vult Anbang ook het kapitaal aan met naar schatting 770 miljoen tot 1 miljard euro. Ook neemt het de aflossing en herfinanciering voor zijn rekening van leningen van Reaal aan SNS Bank. Die hebben een waarde van 552 miljoen euro.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl