Jeffrey Hoogland gaat de strijd aan met de Rus Dmitriev bij de wereldbekerwedstrijd in Calí. AFP

Maandag beginnen de wereldkampioenschappen baanwielrennen in Parijs. En als de voortekenen niet bedriegen, kan het wel eens een heel mooi WK worden voor Nederland.

Nadat Theo Bos de overstap had gemaakt naar het wielrennen op de weg en Teun Mulder afscheid had genomen, leken er magere jaren te zijn aangebroken voor het Nederlandse baanwielrennen. Bijna ongemerkt staat er nu echter toch weer een beloftevolle generatie te trappelen. Vaandeldragers zijn Matthijs Büchli en de talenten Elis Ligtlee en Jeffrey Hoogland.

Bescheiden en huiselijk

Onder leiding van bondscoach René Wolff heeft de selectie zich de afgelopen weken voorbereid in het noorden van Portugal. Onder bescheiden omstandigheden, want geld is er niet. 

De sprintploeg bestaat uit zeven leden, drie vrouwen en vier mannen. Qua begeleiding heeft de delegatie in ieder geval een oppas kunnen uitsparen. Bij het ontbijt zit de zes maanden oude zoon van bondscoach Wolff en voormalig wereldtopper Willy Kanis, Hugo, gewoon in zijn kinderstoel. Kanis is de fysiotherapeut van het gezelschap.

"'We hebben een potentiële wereldkampioen"

Via teamsprint naar Rio

Wie de sobere faciliteiten en de gemoedelijkheid opvat als een gebrek aan professionaliteit, vergist zich danig. De concurrentie is moordend, vooral in het onderdeel teamsprint. 

Via de teamsprint zijn ook individueel tickets te verdienen naar de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Bij de mannen zijn er vier kanshebbers voor vier plekken in de teamsprint, bij de vrouwen zijn dat er drie voor twee plekken.

"Ik denk dat beide teamsprints, op een dag waarop alles goed functioneert, gewoon de nummer vier van de wereld zijn", aldus Wolff. 

Sprintelite

Zowel bij de mannen als bij de vrouwen beschikt Nederland over twee supertalenten. Jeffrey Hoogland, een 21-jarige krachtpatser uit het Overijsselse Nijverdal. En Elles Ligtlee (20), afkomstig uit Deventer.

Ligtlee won tijdens de laatste wereldbekerwedstrijden in het Colombiaanse Calí goud op het koningsnummer, de sprint. Ook won zij het klassement in de wereldbeker en gaat dus als favoriete naar Parijs. 

Het is heel snel gegaan met Ligtlee. "Als je vorig seizoen bekijkt, dan was dat helemaal niets. Ook het WK was helemaal niets", beseft ze. "Dit jaar heb ik bij bijna iedere wereldbeker op het podium gestaan. Ik denk wel dat ik boven mezelf ben uitgestegen dit seizoen."

Elis Ligtlee balt haar vuist na haar zege bij de wereldbekerwedstrijd in Calí. AFP

Potentiële wereldkampioen

Ook het verhaal van Hoogland is opmerkelijk. Twee jaar terug reed hij nog op de BMX, maar daar belandde hij op een dood spoor. Wolff zag zijn potentie en nodigde hem uit voor een baantraining. Hoogland bleek een supertalent en een snelle leerling. 

Zo won Hoogland tot verrassing van velen de sterk bezette wereldbekerwedstrijd in Londen. In het totaalklassement werd hij tweede. Naast zijn fysieke talent prijst Wolff vooral de leergierigheid van zijn pupil. "Hij maakt zelden fouten twee keer. Jeffrey maakt de fout, leert ervan en is de volgende keer beter." 

Wolff: "Hoogland is een potentiële wereldkampioen en dat betekent ook dat hij een potentiële olympisch kampioen is." 

Jeffrey Hoogland duelleert met de Rus Denis Dmitriev in de finale van de wereldbekerwedstrijd in Calí. AFP

STER reclame