Aanslagen Parijs brachten schutter Kopenhagen tot daden

tijd van publicatie

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

1/5 Motief aanslagpleger nog niet bekend
2/5 Een vrouw legt bloemen neer ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de aanslagen in Kopenhagen AFP
3/5 AFP
4/5 AFP
5/5 De priester van de kathedraal in Kopenhagen wandelen naar de aangevallen synagoge in Kopenhagen AFP

De Deense politie kent de man die gisteren en afgelopen nacht aanslagen pleegde in Kopenhagen. De identiteit van de dader blijft nog geheim in het belang van het politieonderzoek, zei het Deense hoofd van de veiligheidsdienst vanmiddag tegen de pers. 

Hij wilde alleen kwijt dat de man uit Kopenhagen komt.  

De politie is ervan overtuigd dat de persoon die vanmorgen door agenten is doodgeschoten, de aanslagpleger is. De man droeg pistolen bij zich en de politie heeft ook een "lang wapen" gevonden dat mogelijk is gebruikt bij de aanslagen.

De dader schoot zowel in het café in Kopenhagen, gistermiddag, als vannacht bij de synagoge met een automatisch wapen. 

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

'De dader is waarschijnlijk beinvloed door de gebeurtenissen in Parijs.'

De inlichtingendienst  weet inmiddels ook dat de dader "tot zijn daden kwam door de aanslagen in Parijs". Daar pleegden moslimextremisten begin januari twee aanslagen, op het satirische tijdschrift Charlie Hebdo en op een koosjere supermarkt

De man die toesloeg in Kopenhagen zou ook in het bezit zijn geweest van militant-islamitisch propagandamateriaal, bijvoorbeeld van Islamitische Staat. Hoewel de politie de man in de gaten hield, zei de hoofdinspecteur van politie niet te weten of hij ook heeft gevochten in Syrië of Irak. 

Inmiddels zijn op verscheidene plaatsen in Kopenhagen huiszoekingen gedaan, onder meer in een internetcafé. Volgens de Deense politie is bij die huiszoekingen één aanhouding verricht. Onderzocht wordt of de arrestant de dader op de een of andere manier heeft geholpen.

Geen aanwijzingen

Denen moeten er rekening mee houden dat ze vaker geconfronteerd kunnen worden met zulke gebeurtenissen, die kort van tevoren zijn gepland en waarvoor dus geen aanwijzingen vooraf zijn, aldus de politiechef.

Het is voor de politie en de veiligheidsdienst erg lastig werken, zei hij. "Het vraagt extreem veel van ons." De komende tijd zal er in Kopenhagen veel politie op straat zijn. 

STER Reclame