1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
EPA
NOS Nieuws

HSBC zegt sorry vanwege belastingontduikingszaak

De bank HSBC heeft met een paginagrote advertentie in een aantal Britse kranten excuses aangeboden voor het faciliteren van belastingontduiking.

Een Zwitserse tak van de bank heeft jarenlang prominente klanten geholpen met het ontwijken van belastingen. Onder de klanten waren leden van koningshuizen uit het Midden-Oosten, mensen uit de sport- en entertainmentwereld en criminelen.

Pijnlijke ervaring

In de advertentie zegt topman Stuart Gulliver dat de publicaties over de zaak een 'pijnlijke ervaring' waren. Verder zegt hij dat de Zwitserse dochter van de bank zich acht jaar geleden niet aan de regels hield, maar dat er daarna orde op zaken is gesteld.

"Wij begrijpen dat de samenleving meer van ons verwacht. Daarom bieden wij u onze oprechte excuses aan", aldus Gulliver. "We hebben absoluut geen behoefte om zaken te doen met klanten die belasting ontduiken."

Nederlandse rekeningen

De Nederlandse Belastingdienst heeft voor ruim twee miljoen euro aan naheffingen en boetes opgelegd naar aanleiding van de zaak. In totaal stond er vanuit Nederland zo'n 4,6 miljard euro op rekeningen bij de bank.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl