NOS Nieuws

Premier: dit was een aanval op alle Denen

'Dit was een aanval op alle Denen"

De gebeurtenissen in Kopenhagen van gistermiddag en afgelopen nacht zijn een aanval op alle Denen, heeft de Deense premier Helle Thorning-Schmidt vanmorgen gezegd.

De premier benadrukte dat iedereen het verdriet deelt van de nabestaanden van de twee doden die vielen bij schietpartijen in een café en voor een synagoge in de Deense hoofdstad. De dader van de twee aanslagen is in de vroege morgen door de politie doodgeschoten.

Donkere ideologie

Thorning-Schmidt zei dat er nog veel vragen beantwoord moeten worden, maar dat nu al duidelijk moet zijn dat er geen sprake is van een strijd tussen moslims en niet-moslims. "Hier staat de vrijheid van het individu tegenover een donkere ideologie", aldus de premier.

Ze bedankte alle staats- en regeringsleiders voor de steunbetuigingen die Denemarken de afgelopen dag ontving. "We hebben veel goede en nabije vrienden", en dat is belangrijk in deze tijden, zei de premier.

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken noemde de aanslagen in Kopenhagen vanmorgen "alweer een schokkende aanslag op vrije burgers en het vrije woord".

'De Denen zijn geschokt door deze aanslagen'

Meer politie

Minister van Justitie Mette Frederiksen maakte bekend dat de komende tijd veel meer politie op straat zal zijn in Kopenhagen. Op meerdere plekken in de stad doet de politie onderzoek.

Frederiksen noemde het politiewerk "gecompliceerd" en "psychologisch zwaar", en sprak haar grote waardering uit voor de veiligheidsoperatie van gisteren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl