Supporters van Cambuur tijdens de Friese derby in oktober 2014
NOS Voetbal

Friese burenruzie in Leeuwarder hel

Resultaten uit het verleden tellen niet als SC Cambuur en sc Heerenveen in Leeuwarden aftrappen voor de Friese derby. Maar de bezoekers zullen met meer vertrouwen beginnen dan de thuisploeg. Cambuur won nog geen wedstrijd in 2015, Heerenveen is daarentegen ongeslagen sinds de jaarwisseling. Waar Cambuur slechts één puntje pakte, liet Heerenveen er maar eentje liggen.

Toch weet Heerenveen-coach Dwight Lodeweges als geen ander dat de burenruzie op zichzelf staat. Hij maakte het beladen duel mee als coach van zowel Cambuur als Heerenveen. "Cambuur zal ons bij de strot willen grijpen. Het is niet een ploeg die zich bij voorbaat kansloos acht, achterover gaat liggen en zegt: ‘maak ons maar af'."

Positieve flow

Henk de Jong, de trainer van Cambuur, hoopt dat zijn ploeg hem eindelijk weer eens een overwinning bezorgt. "Voor Friesland en voor onze supporters is dit een hele speciale wedstrijd. En ook voor ons als spelers en staf is dit met afstand de mooiste wedstrijd van het seizoen. Voor ons is hij bovendien extra belangrijk, want dit kan alles omdraaien en ervoor zorgen dat we weer in een positieve flow terechtkomen."

Lodeweges terug in Leeuwarden voor burenruzie

Heerenveen liet de afgelopen weken bij vlagen prachtig voetbal zien. PEC Zwolle (4-0), Feyenoord (3-1) en Vitesse (4-1), toch niet de minste ploegen, werden bij tijd en wijle van het kastje naar de muur gestuurd. "We zijn in vorm en voelen ons goed", beaamt Lodeweges. "Het niveau van de trainingen is hoog, we zijn een stuk verder dan een paar maanden geleden. Het positiespel en de partij is een lust om naar te kijken. Dat realiseren de jongens zich ook. Ze voelen zich prima."

Hel

Het stadion in Leeuwarden moet verworden tot een hel voor de tegenstander, dagdroomt De Jong. "Ik hoop dat de supporters ons tijdens de wedstrijd weer zo geweldig steunen zoals ze altijd doen en zich alleen gaan richten op onze eigen ploeg. Met fakkels en gezang verwacht ik dat het een orkaan van geluid gaat worden in het stadion. Daar kan ik echt van genieten en dat geeft ons een enorme boost."

Commotie bij Heerenveen-Cambuur eerder dit seizoen....

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl