NOS Nieuws

Deense politie: dader van twee aanslagen gedood

  • EPA
    De politie is de hele nacht zwaarbewapend op straat geweest in Kopenhagen

De politie gaat ervan uit dat de man die in de buurt van een treinstation in Kopenhagen door agenten is doodgeschoten, de dader was van twee aanslagen, gisteren en vannacht in de Deense hoofdstad.

Dat heeft de politie om 8 uur bekend gemaakt op een persconferentie.

De man opende het vuur op politieagenten en werd daarna zelf geraakt door politiekogels.

Sinds het begin van de nacht was er in de Deense hoofdstad een klopjacht op de dader van een schietpartij bij een synagoge. Daarbij kwam één man om het leven, twee agenten raakten gewond. De schutter is daarna op de vlucht geslagen.

Godslastering

Kopenhagen is sinds zaterdagmiddag het toneel van verschillende schietpartijen. Een man kwam om het leven en drie agenten raakten gewond toen er werd geschoten tijdens een bijeenkomst over godslastering en de vrijheid van meningsuiting. Die was georganiseerd naar aanleiding van de terreuraanslag op het Franse weekblad Charlie Hebdo op 7 januari.

Bij die bijeenkomst waren de Zweedse tekenaar Lars Vilks en de Franse ambassadeur François Zimeray aanwezig. Ze zijn ongedeerd gebleven.

De Deense autoriteiten gaan uit van een moordaanslag op Vilks. Die heeft veel vijanden gemaakt met spotprenten van de profeet Mohammed en hij heeft daarom lijfwachten.

Het lijkt er nu dus op dat de aanslag op de bijeenkomst en die op de synagoge van vannacht het werk waren van een en dezelfde man.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl