President Porosjenko vanmiddag in Kiev
NOS Nieuws

Porosjenko dreigt opnieuw met staat van beleg

President Porosjenko van Oekraïne voert de staat van beleg in als de wapenstilstand die vannacht ingaat wordt geschonden. Die moet dan gelden in heel Oekraïne, niet alleen in de bevochten regio's Donetsk en Loegansk.

"Als er geen vrede is, zouden we de moeilijke maar noodzakelijke beslissing moeten nemen om de krijgswet in te voeren", zei Porosjenko vanmiddag in Kiev. Hij voegde eraan toe dat hij dat proces wil afstemmen met de Rada, het Oekraïense parlement, en "onze partners en vrienden".

Bij de staat van beleg worden tal van bevoegdheden overgedragen van de autoriteiten aan het leger. Dat krijgt dan veel meer invloed en zeggenschap over het landsbestuur.

Minsk

Porosjenko had voor het overleg in Minsk, woensdag en donderdag, ook gezegd dat hij overwoog om de staat van beleg in de voeren. Hij wilde zijn besluit toen laten afhangen van de uitkomst van het overleg.

Porosjenko, president Poetin, bondskanselier Merkel en president Hollande bereikten donderdagochtend in Minsk een akkoord over een wapenstilstand. Die gaat om 23.00 uur Nederlandse tijd in.

Terreinwinst

Donderdag, gisteren en vandaag is op tal van plaatsen in Oost-Oekraïne toch nog fel gevochten, vooral bij Debaltsevo. De strijdende partijen willen op de valreep nog terreinwinst boeken.

De Oekraïense president heeft vanmiddag gebeld met Merkel en Hollande en hen bedankt voor hun "inzet om de vrede te herstellen". Later dit weekend is er opnieuw telefonisch contact, ook met president Poetin, om het verloop van het bestand te bespreken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl