NOS NieuwsAangepast

Amsterdam haalt daklozen naar binnen

Daklozen in Amsterdam moeten vannacht verplicht naar binnen vanwege de vorst. Ze mogen zich tot 7.00 uur 's ochtends niet op straat vertonen. Burgemeester Van der Laan heeft dit in een noodverordening vastgelegd.

"De gemeente Amsterdam ziet het als haar taak om kwetsbare burgers te beschermen tegen deze extreme weersituatie als zij hier zelf niet, of onvoldoende, toe in staat zijn", zegt een woordvoerder.

Om alle dak- en thuislozen een plek te kunnen geven, zijn bij opvanglocaties extra bedden neergezet. Vannacht maakten daar 374 mensen gebruik van in de hoofdstad. De normale capaciteit ligt op 150 bedden.

Stok achter de deur

De noodverordening is volgens de gemeente een stok achter de deur om een groep van tien mensen die zelf niet naar binnen wil, toch van straat te kunnen halen. De regel duurt voorlopig tot 5 december.

"De noodverordening kan de politie en GGD helpen om de mensen over de drempel te krijgen, wanneer zij deze op straat aantreffen", aldus de gemeente. "Het overgrote deel van de daklozen gaat overigens vrijwillig mee naar de nachtopvang."

Meer slaapplaatsen

In andere grote steden wordt de dwangmaatregel niet ingezet. Wel is in de meeste steden de winterregeling voor daklozen van kracht geworden. Daardoor zijn er veel meer slaapplaatsen voor daklozen beschikbaar. Ook controleren hulpverleners of niemand 's nachts op straat is achtergebleven.

Komende nacht wordt het -6 met een gevoelstemperatuur van 15 graden onder nul.

In Brussel zijn vorige week twee daklozen doodgevroren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl