NOS Schaatsen

Davis verovert verrassend goud op 1.000 meter

WK afstanden 2015: 1.000 meter mannen

Shani Davis heeft verrassend de wereldtitel veroverd op de 1.000 meter. De 32-jarige Amerikaan bleef in een uitverkocht Thialf topfavorieten Pavel Koelizjnikov (zilver) en Kjeld Nuis (brons) voor.

Davis noteerde in de tiende rit 1.08,57. Zowel Koelizjnikov (1.08,61), die daarna in actie kwam, en Nuis (1.08,71) beten zich stuk op die tijd. Juist zij waren in de wereldbekerwedstrijden oppermachtig, maar werden nu op waarde geklopt.

Op basis van de geschiedenis is de wereldtitel voor Davis misschien niet zo verrassend, maar op basis van de laatste twee seizoenen wel. Op de Olympische Spelen in Sotsji stelde hij zwaar teleur, maar een jaar later heeft hij zijn vorm weer gevonden. Het is zijn vierde wereldtitel op de 1.000 meter. Sinds 2007 stond Davis altijd op het podium (vier goud, drie brons).

Huilen

"Ik moest gewoon huilen, dit is geweldig. Heb je me ooit zien huilen na een race? De fans zijn geweldig. Iedereen juicht voor mij", zei Davis na afloop. "Ik heb altijd al eens willen winnen in Thialf tijdens de WK afstanden. Het lukte nooit, maar nu eindelijk wel."

Voor Nuis, die met een gezicht op onweer op het podium stond, was het een teleurstellende dag. Goud op de 1.000 meter zat het hele seizoen al in zijn hoofd. Hij mocht nog van geluk spreken dat hij als derde finishte, want Denny Morrison was maar 0,01 seconde langzamer. Achter Morrison eindigden de andere twee Nederlanders op plek vijf en zes. Hein Otterspeer klokte 1.08,88 en Stefan Groothuis 1.09,13.

Davis: ik wilde altijd al eens in Thialf winnen

"Dit doet pijn", zei Nuis na afloop. "Ik zat er zo lekker in, maar ik heb één misser gemaakt. Dat kost topsnelheid en die 0,14 seconden. Het ging desondanks nog heel goed, maar als je dan je tijd ziet, dan baal je heel erg."

Bij Nuis leven geen gemengde gevoelens. Na twee zilveren medailles (2011 en 2012) weet hij weer geen goud te pakken op de kilometer. "Dit is alleen maar balen. Ik zal zo nog even lachen naar de mensen, maar ik kan niet blij zijn."

Nuis: dit doet wel pijn
  • NOS
    Uitslag 1.000 meter
  • NOS
    Podiumgarantie Shani Davis op 1.000 meter: hij mag een gouden medaille toevoegen aan zijn indrukwekkende reeks sinds 2007.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl