Judoka Wim Ruska (74) overleden

Judolegende Wim Ruska is op 74-jarige leeftijd overleden. Ruska, winnaar van onder meer twee olympische titels, was al geruime tijd ziek. 

Ruska, die ook twee keer wereldkampioen werd, veroverde olympisch goud in 1972 in het zwaargewicht en de open klasse. Zijn succes in München verdween naar de achtergrond door de gewelddadige dood van elf Israëlische sporters.

Hij bleef mede daardoor altijd bij het grote publiek minder bekend dan Anton Geesink staan. Tot zijn frustratie zei hij later: "Geesink was natuurlijk de eerste die de Japanners onttroond had. Daardoor heb ik altijd in zijn schaduw gestaan."

De zevenvoudig Europees kampioen werd in 2001 getroffen door een herseninfarct, waardoor hij zwaar gehandicapt raakte. Vanmiddag overleed hij in een verpleeghuis in Hoorn.

Willem Jan Stegeman, voorzitter van de Judo Bond, zegt in een reactie dat de judowereld een van zijn grootste iconen verliest. Ook minister Edith Schippers van sport vindt dat Nederland een groot kampioen verloren heeft. "Hij was een voorbeeld en grote inspiratie voor veel judoka's. Nederland verliest een groot sportman en een ware judoheld."

Olympisch kampioen in gevecht met zijn gezondheid

2011: Ruska wilde Geesink overtreffen

STER reclame