AFP
NOS Nieuws

Italië klaar voor militair ingrijpen in Libië

Italië wil op korte termijn militair ingrijpen in Libië. Premier Renzi wacht alleen nog op een VN-resolutie die het mogelijk maakt om militairen te sturen. Italianen die nog in Libië zijn, worden opgeroepen om het land te verlaten.

De Italiaanse regering maakt zich grote zorgen over de onveilige situatie in Libië. "Die zorg wordt vooral gevoed door de opmars van jihadistische milities in het noorden van Libië. Deze week verstevigden islamitische strijders hun greep op de stad Sirte, ten noordoosten van Tripoli. De strijders zwoeren daarbij trouw aan het kalifaat van de Islamitische Staat in Irak en Syrië", vertelt NOS-correspondent Rop Zoutberg.

Daarnaast maakt premier Renzi zich zorgen over de toenemende stroom vluchtelingen die uit Libië komt. Deze week verdronken zeker 300 vluchtelingen op de Middellandse Zee. Volgens de Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken spelen de dramatische gebeurtenissen rond de vluchtelingenstroom IS in de kaart.

Mensenhandelaren

"Premier Renzi wil zodra er een mandaat op tafel ligt militairen en materieel naar Tripoli sturen. Zij moeten de onrust in de Libische hoofdstad beteugelen. Daarnaast moeten militairen optreden tegen mensenhandelaren die de stroom vluchtelingenbootjes naar Italië organiseren", zegt Zoutberg.

De Verenigde Naties zijn volgens Zoutberg huiverig om militairen in te zetten om de mensenhandel in Libië aan te pakken. "Het probleem zal zich alleen maar verplaatsen naar andere plekken. En dan is de geest echt uit de fles", aldus Zoutberg.

De ontwikkelingen in Libië worden van oudsher nauwgezet gevolgd in Italië. In het eerste deel van de 19e eeuw was Libië een Italiaanse kolonie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl