NOS
NOS Nieuws

Bezetters UvA blijven voorlopig zitten

De studenten die een gebouw van de Universiteit van Amsterdam bezet houden, zijn niet van plan daarmee te stoppen. Dat laat een woordvoerder weten. De bezetting van het Bungehuis in de Spuistraat begon gisteren.

Gisteravond namen de bezetters contact op met het College van Bestuur. Er werd afgesproken dit weekend in gesprek te gaan, maar als het aan de universiteit ligt kan dat pas als de studenten het Bungehuis hebben verlaten, zodat het onderwijs maandag gewoon kan doorgaan.

Volgens de bezetters zou er een gesprek zijn, maar werd dat op het laatste moment door de UvA afgezegd.

Om de bezetters tegemoet te komen heeft de UvA hun een alternatieve locatie aangeboden in de buurt van het centrum waar ze hun actie verder kunnen voeren. De studenten hebben laten weten dat voorstel af te slaan.

Aangifte

Het bestuur heeft aangifte gedaan. De studenten lijken daar niet van onder de indruk. "We zijn voorbereid op het ergste geval. Er staan permanent mensen op de uitkijk. We geven het niet zomaar op", aldus de woordvoerder.

De bezetters hebben een hele lijst met eisen die de universiteit democratischer moeten maken. Zo willen ze dat alle bestuursfuncties voortaan via verkiezingen worden ingevuld. Ook moeten opleidingen volgens hen meer zeggenschap krijgen over de invulling van het onderwijs.

Over een voorgenomen fusie van een onderdeel van de UvA met de Vrije Universiteit moet wat de bezetters betreft een referendum worden gehouden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl