Onrust op Terschelling over gasboringsplannen

Onrust op Terschelling over gasboringsplannen

Op Terschelling is onrust ontstaan over plannen om naar gas te gaan boren op en bij het eiland. Het Nederlandse Tulip Oil wil in de Noordzee een diep gelegen bel exploiteren, op drie tot zes kilometer voor de kust.

In de bel zit mogelijk twee tot vier miljard kubieke meter. Het is niet uitgesloten dat er ook op het eiland boortorens komen.

Demonstratie

Gisteren was er een demonstratie van verontruste burgers. Die hebben het actiecomité Gas(t)vrijTerschelling opgericht. Het comité zegt dat de plannen lang "onder de pet zijn gehouden" en pas afgelopen week in volle omvang duidelijk zijn geworden.

Ook de Waddenvereniging is boos. In een publicatie door de gemeente is gesuggereerd dat er wordt gewerkt aan een convenant met de Waddenvereniging, maar volgens directeur Arjan Berkhuysen is dat niet waar.

Schade

Het verkrijgen van alle vergunningen voor de boringen kan nog zeker een jaar in beslag nemen, maar de vereniging zegt zich grote zorgen te maken. Voor boringen wordt gebruikgemaakt van fracking-technieken, waarbij chemicaliën in de grond terechtkomen. Berkhuysen vreest dat de aanleg van een boortoren een grote belasting vormt voor de natuur op het eiland en het toerisme zal schaden. Ook zou er bij het proces extra CO2 vrijkomen.

Een klankbordgroep van bewoners, opgericht door Tulip Oil, heeft zichzelf inmiddels opgeheven vanwege "de recente emoties". De groep moest het draagvlak peilen, maar de voorzitter wordt belangenvermenging verweten.

Vergunning

De Leeuwarder Courant berichtte donderdag dat de provincie Friesland niet wil meewerken aan gasboringen. De provincie heeft een adviserende rol, het ministerie gaat erover. Er zou een vergunningaanvraag bij het ministerie van Economische Zaken liggen.

Terschelling is tegen plannen voor gasboringen bij het waddeneiland

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl