Met twee doelpunten bezorgde Luuk de Jong PSV een bliksemstart bij AZ.

PSV klopt AZ in knetterend duel

Reikhalzend werd uitgekeken naar AZ-PSV. Want PSV zou het wel eens moeilijk kunnen krijgen met de Alkmaarse ploeg in vorm. De hoge verwachtingen werden waargemaakt. Het duel ronkte van begin tot eind met PSV als winnaar (2-4).

De start was een vliegende. AZ kreeg direct twee grote kansen via Robert Mühren. Het eerste gevaar aan de andere kant leverde meteen een treffer op. Luuk de Jong reageerde attent op een gekeerd schot van Georginio Wijnaldum. En nog geen vijf minuten later had De Jong zijn twaalfde treffer van het seizoen erin liggen. Hij kopte een corner achter AZ-keeper Esteban.

Cocu deelt opnieuw compliment uit aan zijn ploeg

Het vuurwerk stopte niet. Een treffer van de jarige Memphis Depay werd afgekeurd wegens buitenspel en PSV had zomaar met tien man kunnen staan als scheidsrechter Bas Nijhuis niet coulant was geweest voor Karim Rekik. Hij bestrafte een overtreding op de doorgebroken Robert Mühren met geel waar rood niet had misstaan.

PSV kon rustig achterover leunen en loeren op de counter, precies het spelletje waar de koploper zeer bedreven in is. AZ mocht het spel maken, maar gevaarlijk werd het bijna niet voor het doel van Jeroen Zoet.

Van den Brom: het was rood, niets meer of minder

Dreiging voor PSV

Vijf minuten voor rust zag het er ineens veel dreigender uit voor PSV. Een prachtige aanval van AZ werd beheerst afgerond door Markus Henriksen. En meteen na dat doelpunt moest PSV-verdediger Karim Rekik geblesseerd naar de kant.

Heel Alkmaar hoopte in de tweede helft op een herhaling van het duel met FC Groningen, afgelopen zondag. Ook toen slaagde AZ erin om een 2-0 achterstand om te draaien in een overwinning en ook toen scoorde Henriksen.

Tevreden De Jong na hattrick tegen AZ

Na rust trapten beide ploegen het gas weer vol in. Nadat Luciano Narsingh een kans namens PSV verprutste, vloog de bal er bij Jeroen Zoet wel in. Een voorzet van Steven Berghuis werd steenhard ingeschoten door Robert Mühren, 2-2.

Hulp

Met een klein beetje hulp van Nijhuis kwam PSV opnieuw op voorsprong. De arbiter floot een lichte overtreding op Henriksen niet af waardoor Jetro Willems ongehinderd de bal kon voorzetten. Wijnaldum rondde bekwaam af.

Gudelj: we beginnen de wedstrijd met 2-0 achter

En terwijl AZ nog namokte, en terugdacht aan de niet gegeven rode kaart voor Rekik, was het weer raak voor PSV. Luuk de Jong tekende voor zijn derde van de avond: 2-4.

Bruma viel in 'voor teambelang'

Hoewel AZ zeker niet opgaf, was er te weinig kracht om voor de tweede keer terug te komen. PSV kreeg nog een paar kansen om de voorsprong uit te breiden, maar ook dat lukte niet. PSV heeft nu vijftien punten voorsprong op Ajax, dat zondag thuis speelt tegen FC Twente.

Nijhuis erkent fout: het was rood