NOS Nieuws

Samsom ontkent dreigement kabinetscrisis over gas

Meindert Schollema over gaswinning

PvdA-leider Samsom ontkent dat hij met een kabinetscrisis heeft gedreigd, als er dit jaar meer dan 35 miljard kuub Gronings gas wordt gewonnen. De burgemeester van Pekela, PvdA'er Schollema, stelt in een interview bij RTV Noord dat Samsom dit in een telefoongesprek heeft gezegd.

Samsom zei vanmiddag volgens Schollema: "Als er dit jaar meer dan 35 miljard kuub wordt gewonnen in het Groningse gasveld dan volgt er een kabinetscrisis."

De woordvoerder van Samsom ontkent dat het woord kabinetscrisis is gevallen. Volgens haar heeft Samsom gezegd: "Het gaat niet gebeuren dat er meer dan 35 wordt gewonnen, want met de ingediende motie is afgedwongen dat gekozen wordt voor het meest veilige scenario”.

Woordenspel

Volgens politiek verslaggever Nynke de Zoeten gaat het om een verschil in interpretatie. "De burgemeester heeft vanavond gezegd dat de uitspraak van Samsom was "ik ga dat niet meemaken." Dan krijg je een woordenspel: houdt dat een kabinetscrisis in of niet? In ieder geval heeft Samsom wel gezegd, en dat erkent de PvdA ook, er zal niet meer dan 35 miljard kuub geboord worden dit jaar."

Diederik Samsom bij een bezoek aan Middelstum in Groningen, vorig jaar

Ondenkbaar

Eerder deze week noemde de PvdA-leider het verhogen van de gasproductie ondenkbaar. Hij ging daarmee in tegen minister Kamp van Economische Zaken. Die wil de gaswinning tijdelijk verlagen tot 16,5 miljard kubieke meter.

Op 1 juli neemt Kamp een besluit of de gaswinning daarna weer wordt verhoogd naar de eerder geplande 39,4 miljard kuub.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl