Kerncentralepark Tihange Hullie / Wikimedia Commons

De kernreactoren van Doel 3 en Tihange 2 in België bevatten veel meer scheurtjes dan tot nu toe bekend was. Het Federale Agentschap voor de Nucleaire Controle, dat de kernreactoren controleert, zegt dat Doel 3 niet 8.000, maar 13.000 scheurtjes heeft. Tihange 2 heeft er 3000 in plaats van de 2000 die bekend waren. Dat meldt de Belgische omroep VRT.

Volgens een kernenergiespecialist die de VRT heeft gesproken, leidt waterstof in de kernreactoren ertoe dat het staal in de kernreactoren gaat zwellen, waardoor scheurtjes ontstaan. De gevolgen van die extra druk kunnen zeer ernstig zijn. “Er kan een breuk ontstaan in een kernreactorvat en koelwater kan gaan lekken”, zegt de specialist.

Verzwakt

Doel 3 en Tihange 2 liggen sinds vorig jaar stil vanwege haarscheurtjes in de wanden van de reactorvaten. Het staal van de reactorwanden zou door de duizenden scheurtjes te veel verzwakt zijn. De wanden kunnen daardoor de straling van de reactoren mogelijk niet aan.

Experts roepen bij de VRT de nucleaire sector op om alle 430 kerncentrales wereldwijd om die reden nauwkeurig na te zien. 

STER reclame