De Argentijnse president Cristina Kirchner AFP

De Argentijnse president Kirchner is officieel aangeklaagd voor het beschermen van de daders van een antisemitische aanslag. Openbaar aanklager Alberto Nisman, die Kirchner en anderen al verdacht van deze doofpotaffaire, werd medio januari dood gevonden in zijn huis. 

Nismans opvolger heeft nu de formele aanklacht tegen Kirchner publiek ingediend.  

Aanklager Gerardo Pollicita zei dat hij het onderzoek van zijn voorganger voortzet. De zaak draait om de aanslag op een Joods centrum in Buenos Aires in 1994. Daarbij kwamen 85 mensen om het leven.

De aanslag zou het werk zijn geweest van Iraniërs, maar Kirchner zou hen hebben afgeschermd van justitie omdat ze met Iran afspraken wilde maken over lage olieprijzen. 

Rapportage

De vorige aanklager Nisman zou in het Argentijnse parlement rapporteren over de voortgang van zijn onderzoek in deze zaak, maar werd vlak voor die zitting dus dood gevonden in zijn woning.  

Het is onduidelijk of Nisman is vermoord of zichzelf van het leven heeft beroofd. 

Minister

Justitie onderzoekt niet alleen de rol van Kirchner in deze zaak,  maar betrekt ook minister van Buitenlandse Zaken Héctor Timerman en andere hooggeplaatsten erbij. 

Pollitica legt zijn bevindingen voor aan een federale rechter die moet beslissen of er een rechtszaak komt. 

De woordvoerder van Kirchner noemde de nieuwe beschuldiging een "duidelijke manoeuvre om de democratie te ondermijnen", die niets zal uithalen. 

STER reclame