Leden van de Oekraïense groepering de Rechtse Sector
NOS Nieuws

Extreem-rechtse Oekraïners verwerpen bestand

De leider van de Rechtse Sector, een extreemrechtse Oekraïense beweging, zegt dat hij niet van plan is zich te houden aan het bestand dat zondag moet ingaan in Oost-Oekraïne. De milities van Rechtse Sector vechten in Oost-Oekraïne aan de zijde van het regeringsleger tegen de separatisten.

Rechtse Sector-leider Dmitri Yarosj raakte op 21 januari gewond aan het front bij het vliegveld van Donetsk.

Op zijn Facebookpagina laat Jarosj weten dat zijn beweging het vredesakkoord niet erkent. Geen enkel verdrag dat met "terroristen" (Jarosj' benaming voor de separatisten) wordt gesloten, is rechtsgeldig, schrijft hij.

Dus in de nacht van zaterdag op zondag, als het bestand ingaat, behouden Jarosj' manschappen zich het recht voor om de "actieve strijd" voort te zetten, aldus hun voorman.

Separatisten

Eerder vandaag meldde Nieuwsuur-verslaggever Rudy Bouma dat de rebellen in Donetsk ook willen doorvechten, bestand of geen bestand.

In de aanloop naar het staakt-het-vuren woeden er hevige gevechten rond de steden Donetsk, Loegansk en het strategische knooppunt Debaltsevo. Beide partijen proberen nog zo veel mogelijk terreinwinst te behalen.

Uit de regio komen berichten dat er in de afgelopen 24 uur zeker 25 doden en veertig gewonden zijn gevallen. Onder de dodelijke slachtoffers zijn elf Oekraïense militairen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl