ANP
NOS Nieuws

Partijleider Rutte blijft Verheijen verdedigen

VVD-partijleider en premier Rutte blijft erbij dat hij de zaak rond de declaraties van Kamerlid Mark Verheijen "erg opgeblazen" vindt, zoals hij afgelopen week zei. "Ik heb daar vandaag niets aan toe te voegen." Fractievoorzitter Zijlstra wil vandaag ook niet reageren.

Andere VVD-ministers reageren terughoudender op de positie van hun partijgenoot. "Ik ben geen politiek commentator", zei minister Kamp na afloop van de ministerraad.

In de VVD-achterban is zware kritiek te horen omdat de partijtop Verheijen "de hand boven het hoofd houdt", zoals de critici zeggen, nadat bekend werd dat hij als provinciebestuurder te veel had gedeclareerd. Ook heeft hij duur gedineerd met oud-VVD-senator Jos van Rey en diens zakenpartner Piet van Pol.

Adequaat gereageerd

Minister Opstelten: "Mark Verheijen heeft er zelf adequaat op gereageerd en dat geldt ook voor de fractievoorzitter." Minister Blok sluit zich daarbij aan: "Verheijen heeft er zelf uitstekend het woord over gevoerd. En het is niet aan een minister om over een Kamerlid te oordelen."

Staatssecretaris Wiebes gaat een stapje verder: "Van mij mag hij blijven. De mensen die hier goed naar gekeken hebben, zijn tot het oordeel gekomen dat dat mag. Bovendien mag ik hem graag." Op de vraag of Wiebes zelf wel eens een fles wijn van 127 euro drinkt zegt hij: "Nee, maar ik ben nogal een calvinist. Ik kom nooit boven de 8."

"Weinig behoefte"

GeenStijl heeft gisteren aangekondigd tot aan de Provinciale Statenverkiezingen iedere dag, hoe dan ook, een artikel over Verheijen te schrijven. Een woordvoerder van Verheijen laat weten “weinig behoefte” te hebben om te reageren op de website van GeenStijl.

Inmiddels zijn er weer nieuwe publicaties over Verheijen en Van Rey. De Leeuwarder Courant meldt dat VVD-afdeling Menaldumadeel actie eist van het landelijk partijbestuur. "Door deze gevallen komt niet alleen de partij maar ook het hele aanzien van de politiek in Nederland in een kwaad daglicht te staan", zegt Hendrik Terpstra van de afdeling. Hij stuurde een brief op poten naar het VVD-bestuur.

En NRC schrijft dat Van Rey in 2012 een goedkope autoverzekering heeft geregeld voor VVD-er Jan Franssen, die toen commissaris van de Koningin in Zuid-Holland was.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl