De Russische hacker Drinkman bij een eerder bezoek aan de rechtbank ANP

De Russische hacker Vladimir Drinkman, die vastzit in Nederland, is uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Dat heeft zijn advocaat bekendgemaakt. De rechtbank in Den Haag gaf onlangs toestemming voor de uitlevering.  

De Amerikaanse justitie wil Drinkman vervolgen voor de grootste dataroof in de Amerikaanse geschiedenis. Hij zou samen met vier anderen zo'n 160 miljoen creditcardnummers hebben gestolen door het hacken van bedrijven en banken. De groep heeft tussen 2005 en 2012 honderden miljoenen dollars buitgemaakt. 

Drinkman kan in de VS een celstraf van twintig jaar krijgen.

Kort geding

Eind vorig jaar zei minister Opstelten dat hij gehoor gaf aan een Amerikaans uitleveringsverzoek. Maar de rechter kwam er nog aan te pas, omdat Drinkman een kort geding had aangespannen. 

De verdachte wilde liever uitgeleverd worden aan Rusland, waar zijn gezin woont. Rusland had ook om zijn uitlevering gevraagd, omdat hij daar wordt beschuldigd van samenzwering en fraude. 

Gezinsleven

De rechtbank ging daar echter niet in mee. De rechter vond de ernst van de verdenkingen in de VS zwaarder wegen dan het gezinsleven van de verdachte.  

Drinkman zat al bijna 2,5 jaar vast in Amsterdam. Hij werd in juni 2012 gearresteerd op verzoek van de Verenigde Staten.

STER reclame