NOS Nieuws

Veel oudere vrijgezelle vrouwen willen geen relatie

Bijna de helft van de vrijgezelle vrouwen boven de 50 heeft geen behoefte aan een nieuwe relatie. Van de vrijgezelle mannen wil ongeveer een kwart alleen blijven.

Uit een enquête van het CBS blijkt dat 40 procent van de single vrouwen tussen de 50 en 64 jaar liever definitief alleen blijft. Van de 65- tot 79-jarige alleenstaande vrouwen ziet zelfs bijna 70 procent een nieuwe partner niet meer zitten.

Onzekerheid

Volgens emeritus hoogleraar sociologie Jenny Gierveld zijn er verschillende redenen waarom oudere alleenstaande vrouwen geen nieuwe relatie meer willen beginnen. Vooral de kinderen spelen hierin een grote rol. "Veel vijftigplussers hebben al een relatie achter de rug en hebben kinderen. Er is daarom vaak onzekerheid of de kinderen een nieuwe man wel leuk vinden en of het wel klikt."

Jij kiest een nieuwe partner uit, de kinderen niet. Dan is het maar de vraag of ze samen door één deur kunnen.

Jenny Gierveld, sociologe

Zeker bij weduwen is er enige huiver om een nieuwe relatie te beginnen. "Omdat de oudere man en vrouw al veel levenservaring hebben, moet het echt volledig klikken wil de relatie een kans van slagen hebben", zegt Gierveld. "Daarbij dringen zich vaak vragen op over hoe het zal gaan als één van de twee komt te overlijden en hoe het dan met de erfenis zit."

Een relatie is volgens Gierveld voor mannen belangrijker dan voor vrouwen omdat ze minder sociale contacten hebben. Vrouwen hebben vaak veel contact met vriendinnen en familie.

"Mannen zonder partner zijn ernstiger eenzaam"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl