De economie groeide in het vierde kwartaal
NOS Nieuws

Economie groeit 0,5 procent in vierde kwartaal

De Nederlandse economie groeide in het laatste kwartaal van vorig jaar met 0,5 procent ten opzichte van het kwartaal ervoor. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Daarmee zet het economische herstel voorzichtig door. Het is het derde achtereenvolgende kwartaal van lichte groei.

Export

De economie groeide over de hele linie. Grootste motor was de export. Ook zijn er in het laatste kwartaal veel meer woningen verkocht dan in het kwartaal ervoor. Dat had te maken met de tijdelijk verhoogde schenkingsvrijstelling die aan het einde van het jaar afliep. Veel mensen maakten er in de laatste weken nog gebruik van. Gevolg hiervan was dat consumenten ook meer geld uitgaven aan het inrichten van hun woning. Dat droeg bij aan de hogere totale consumentenbestedingen.

Bedrijven gaven meer geld uit aan onder meer machines. In de zakelijke dienstverlening sprongen uitzendbureaus er positief uit. Het aantal uitzendkrachten nam fors toe, meldt het CBS.

"Groei zet door"

Rabobankeconoom Tim Legierse is positief. "Er zitten wel enkele eenmalige factoren in, zoals de verkoop van woningen. Maar duidelijk is dat de groei doorzet."

Een goed signaal is dat er veel meer uitzendkrachten worden ingehuurd. "Dat is echt een positieve indicatie voor een herstel van de arbeidsmarkt in het komende jaar." Werkgevers huren als het wat beter gaat vaak eerst tijdelijke krachten in voordat ze mensen in vaste dienst nemen.

De Franse economie groeide in het vierde kwartaal met 0,1 procent. In Duitsland kwam de groei uit op 0,7 procent.

Over het hele jaar kwam de groei in Nederland uit op 0,8 procent. 2014 is daarmee het eerste jaar van economische groei, na twee jaren van krimp.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl