DNA-onderzoek bij het Nederlands Forensisch Instituut
NOS Nieuws

Deel agenten wil geen DNA afstaan

Een deel van de agenten wil geen DNA afstaan voor een database van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Volgens de regionale kranten van De Persdienst gaat het om zo'n 300 van de ruim 1200 agenten aan wie is gevraagd om vrijwillig DNA af te staan.

Het NFI heeft de genetische informatie nodig om de rechercheurs te kunnen uitsluiten bij DNA-onderzoek. Een deel van de agenten heeft principiële bezwaren tegen die zogenoemde eliminatiedatabank.

Gerrit van de Kamp, voorzitter van politiebond ACP, vindt dat rechercheurs mogen weigeren hun DNA af te staan. "Ook zij hebben recht op bescherming. Het afstaan van DNA is een behoorlijke inbreuk op je persoonlijke vrijheid."

Vertraging

Volgens De Persdienst lopen misdaadonderzoeken vertraging op door het ontbreken van de DNA-profielen van de rechercheurs. Zij kunnen nu niet onmiddellijk worden uitgesloten als daders.

Volgens Van de Kamp zijn er goede alternatieven. "Op het moment dat het een keer nodig zou zijn dat politiemensen hun DNA moeten afgeven om daderschap uit te sluiten, dan kan dat. Je kunt er beter voor kiezen om het per situatie te doen en de DNA-stalen daarna te vernietigen."

Driekwart

Ongeveer driekwart van de forensisch rechercheurs heeft wel DNA afgestaan.

Volgens Van de Kamp komt het voor dat rechercheurs onder druk worden gezet. "Uitgangspunt blijft dat het vrijwillig is. En als collega's zich onder druk gezet voelen om het toch min of meer vrijwillig verplicht te doen, dan horen we dat graag."

De ACP-voorzitter maakt nog een kanttekening. "Er komen nog veel meer mensen op het plaats delict, bijvoorbeeld brandweer, officieren van justitie en ambulancemedewerkers. Waar eindigt dit dan?"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl