President Poetin en president Porosjenko schudden elkaar de hand
NOS Nieuws

Dag van Minsk-akkoord: sprankje hoop voor Oekraïne

Urenlang waren president Poetin, president Porosjenko, bondskanselier Merkel en president Hollande met elkaar in gesprek over de situatie in Oost-Oekraïne. Uiteindelijk kwam na 16 uur onderhandelen het verlossende woord: er was een akkoord over een bestand.

Het akkoord bestaat uit vijftien punten. Zo spraken de partijen af dat er dit weekend een staakt-het-vuren ingaat. Ook krijgen de regio's Donetsk en Loegansk op termijn meer zelfbestuur en worden gevangenen uitgewisseld.

Amnestie

In het akkoord staat ook dat er een amnestieregeling komt voor daders van misdaden in Oost-Oekraïne de laatste tijd. En dat baarde veel Nederlanders zorgen. Want betekent dat ook dat de verantwoordelijken voor de ramp met vlucht MH17 ongestraft blijven?

Premier Rutte, in Brussel voor een eurotop, vroeg het meteen aan president Porosjenko. Die was duidelijk: "Er komt geen amnestiewet voor de terroristen die de onschuldige mensen aan boord van vlucht MH17 aanvielen."

De MH17 wordt niet expliciet genoemd in de hoofdpunten van het akkoord. Het is dus niet duidelijk of de andere partijen het wel eens zijn met Porosjenko. Het akkoord moet nog worden uitgewerkt, dus mogelijk komt het alsnog zwart op wit te staan.

'Er zijn voortdurend vuurgevechten hoorbaar'

Terughoudend

Betekent dit akkoord dan het einde van de oorlog in Oost-Oekraïne? Dat is nog maar de vraag. In september 2014 werd er ook al een akkoord in Minsk gesloten, maar dat bestand werd al snel weer geschonden.

Regeringsleiders zijn dan ook terughoudend over het bestand. "Dit is een sprankje hoop, niet meer en niet minder", zei bondskanselier Merkel vanmiddag. "Het is erg belangrijk dat de woorden worden gevolgd door daden."

Ook president Porosjenko denkt dat het ingewikkeld wordt om het akkoord uit te voeren.

Voorzichtig positief

De Verenigde Staten zijn afwachtend. Het Witte Huis noemt het akkoord "mogelijk van betekenis", maar maakt zich vooral zorgen om gevechten die vandaag gewoon doorgingen.

Premier Rutte benadrukt ook dat de partijen zich nu moeten houden aan de afspraken. Minister Koenders is voorzichtig positief.

'Het waren moeilijke onderhandelingen'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl