ANP

Volgens staatssecretaris Van Rijn gaat het goed met het uitbetalen van achterstallige zorgsalarissen. Hij wil de achterstand die is ontstaan door het nieuwe pgb-systeem aanstaande maandag hebben weggewerkt, schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. 

Alle mensen met een persoonsgebonden budget die nog zorgverleners moeten betalen met een vast maandsalaris, moeten het achterstallige bedrag na het weekeinde op hun rekening hebben. Als dat niet zo is, moeten zij contact opnemen met de Sociale Verzekeringsbank (SVB), die er dan een speciaal opgericht Rapid Response Team op zet. 

Losse declaraties

Over budgethouders en zorgverleners die met losse declaraties werken, kan hij minder duidelijkheid geven. Die mensen kunnen de rekeningen nu met of zonder goedgekeurde zorgovereenkomst indienen. Ze worden dan binnen vijf tot tien werkdagen uitbetaald, zegt de staatssecretaris. 

Volgens de staatssecretaris komen er de laatste tijd dagelijks tussen de 5000 en 8500 losse declaraties binnen. Hij verwacht dat dit er uiteindelijk 130.000 worden. Daarvan zijn er nu 27.000 uitbetaald. 

Zorg inkopen 

Sinds het begin van dit jaar is er een nieuw pgb-systeem. Mensen krijgen het geld voor het inkopen van zorg niet meer direct op hun rekening. Zij moeten een aanvraag indienen bij de SVB, die toestemming moet krijgen van gemeente of verzekeraar. 

De SVB kon de hoeveelheid werk niet aan, waardoor een grote achterstand in de uitbetalingen ontstond. Duizenden zorgverleners moesten wachten op hun salaris.

Van Rijn schrijft dat het "op korte termijn" zo moet zijn, dat zorgverleners op tijd worden betaald. Hij noemt de nieuwe pgb-betaling een complexe operatie. "Menselijke fouten zijn niet te voorkomen, die worden op dit moment ook nog gemaakt", aldus de staatssecretaris, "maar fouten moeten wel zo snel mogelijk worden opgelost". 

Kamerdebat

Een deel van de Kamer is ontevreden over de brief. Die geeft volgens CDA-Kamerlid Keijzer wel duidelijkheid over de mensen met wie het voor half februari goed komt: de pgb'ers met een zorgverlener met een vast salaris, die deze week door de Sociale Verzekeringsbank worden geholpen. 

"Maar wie er nog niet betaald hebben gekregen, staat er niet in", zegt de CDA-woordvoerder. Het gaat dan om de mensen die losse declaraties indienen. 

Op verzoek van Keijzer wordt er vanavond nog een debat over de kwestie gehouden. Morgen begint het Krokusreces en dat kan volgens haar niet als er niet meer duidelijkheid is voor alle pgb-houders. 

Per Saldo

De belangenvereniging voor mensen met een persoonsgebonden budget Per Saldo krijgt dagelijks ongeveer 200 klachten binnen. In een brief aan de Tweede Kamer vraagt Per Saldo zich af “of het proces voldoende in control is en of afspraken daadwerkelijk nagekomen worden”. Een Rapid Response Team van uitvoeringsinstantie SVB dat spoedbetalingen regelt, werkt niet goed volgens Per Saldo. 

STER reclame