Jihadstrijders EPA

Het Openbaar Ministerie vervolgt drie Nederlandse moslims die meevechten in Syrië. Volgens een woordvoerder van het OM worden ze bij verstek vervolgd omdat ze niet in Nederland zijn. Eén van hen is vorige maand mogelijk omgekomen bij een bombardement.

De zaak tegen de drie dient volgende week donderdag. De rechtbank van Den Haag wijkt in dit geval uit naar de extra beveiligde rechtszaal op Schiphol. Ook drie andere verdachten moeten daar voorkomen: Oussama C., Rudolph H. en Azzedine C. Zij zouden deel uitmaken van een Haags jihadistennetwerk.

Frontlinie

Ook de drie mannen die nu worden vervolgd voor de strijd in Syrië zouden lid zijn van dat netwerk. Zij worden verdacht van deelname aan een criminele organisatie met een terroristisch oogmerk. Het zijn de 25-jarige Hatim R. uit Leidschendam, de 23-jarige Anis Z. en de 26-jarige Soufiane Z., beiden zonder vaste woonplaats.

De drie Syriëgangers zouden ook in de frontlinie in Syrië hebben meegedaan aan de gewapende strijd. Ze zijn volgens het OM naar Syrië gereisd om zich aan te sluiten bij de gewapende jihadstrijd van terroristische organisaties als IS en Al-Nusra.

Oh, oh Aleppo

Volgens het OM heeft Soufiane Z. ook een rol gespeeld bij het maken van het filmpje Oh, oh Aleppo. Dat filmpje is gemaakt door Nederlandse jihadisten.

Er zijn aanwijzingen dat Soufiane Z. vorige maand is omgekomen bij een Amerikaans bombardement in de Syrische plaats Kobani. Toch gaat de strafzaak tegen hem door omdat er volgens het OM geen bewijs is dat hij dood is. "Zolang niet voor honderd procent vaststaat dat hij is overleden, gaat de zaak tegen hem bij verstek door", aldus de woordvoerder. 

STER reclame