NOS Nieuws

IS publiceert interview met Frankrijks meest gezochte vrouw

  • Twitter
    Coulibaly (links) en Boumeddiene
  • Dabiq
    Abdelhamid Abaaoud (rechts) samen met de twee mannen die zijn omgekomen in Verviers

De weduwe van terrorist Amédy Coulibaly heeft een interview gegeven aan het online-blad van Islamitische Staat. Hayat Boumeddiene is sinds de aanslagen in Parijs begin januari de meest gezochte vrouw van Frankrijk. Ze zou betrokken zijn geweest bij de aanslagen op Charlie Hebdo en een kosjere supermarkt.

Vorige maand maakte de Turkse regering bekend dat Boumeddiene in Syrië zat. In het gesprek zegt ze dat ze zonder moeite de grens is overgestoken.

'Zijn hart brandde'

Coulibaly's weduwe zegt verder dat ze ernaar verlangde om naar Syrië af te reizen om IS-strijders te steunen. Ook Coulibaly wilde daarheen. "Zijn hart brandde om zijn broeders in het kalifaat te ontmoeten en tegen de vijanden van God te vechten."

Umm Basir, zoals Boumeddiene in het interview wordt genoemd, zegt dat Coulibaly niet naar IS-video's wilde kijken; dat zou zijn drang om naar Syrië af te reizen alleen maar vergroten. "En dan zou de operatie in Frankrijk niet uitgevoerd kunnen worden", aldus Boumeddiene. Ook roept ze andere vrouwen op om naar Syrië te gaan.

Theo van Gogh

Coulibaly schoot op 8 januari in Parijs een agente dood. Een dag later gijzelde hij een aantal mensen in een kosjere supermarkt. Hij schoot vier mensen dood en kwam zelf om het leven toen de politie de supermarkt bestormde.

In een ander artikel in het online-blad Dabiq wordt kort gerefereerd aan de moord op cineast Theo van Gogh. Volgens de auteur hebben veiligheidsdiensten veel harder gereageerd op de aanslagen in Parijs dan op de moord op Van Gogh en de aanslagen in Madrid en Londen in 2004 en 2005. Volgens hem komt dat omdat de "ongelovigen" door de uitroeping van het kalifaat door IS banger zijn geworden.

Brein Verviers

Ook staat een interview in het blad met het vermoedelijke brein achter de terreurcel in het Belgische Verviers. Abdelhamid Abaaoud (27) wordt gezocht, omdat hij samen met andere terreurverdachten een aanslag wilden plegen op politieagenten.

Op 15 januari viel de politie verschillende plekken binnen tijdens een anti-terreuractie. Abaaoud, die door IS Abu Umar Al-Baljiki wordt genoemd, zou toen in Griekenland hebben gezeten. Bij een inval in Athene kon de Belg ontkomen. Waar hij nu is, is niet bekend.

Abaaoud zat sinds begin 2014 in Syrië, maar zou naar eigen zeggen teruggekeerd zijn naar België. Daar zou hij samen met anderen wapens hebben geregeld om een "operatie tegen de kruisvaarders" uit te voeren. Op een foto in het blad staat Abaaoud samen met twee mannen die zijn doodgeschoten tijdens de anti-terreuractie in Verviers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl