De journalisten bij hun eerste proces; links de al eerder vrijgelaten Peter Greste AFP

Een rechtbank in Egypte heeft twee journalisten van Al Jazeera op borgtocht vrijgelaten. De twee zaten al ruim een jaar vast omdat ze een platform zouden hebben geboden aan een terreurorganisatie. 

De rechter in Caïro benadrukt dat de zaak tegen beiden nog loopt en dat ze dus nog kunnen worden veroordeeld. Op maandag 23 februari gaat het proces verder.

Voor één van de veroordeelden, de Canadees-Egyptische Mohamed Fahmy, zou een borgsom van bijna 30.000 euro betaald zijn. Hij deed vorige week afstand van zijn Egyptische nationaliteit, in de hoop te worden uitgezet naar Canada. De andere journalist, Baher Mohamed, is een Egyptenaar. De hoogte van zijn borgsom is niet bekend. "Ik ben vrij", twitterde hij kort na zijn vrijlating.

Beiden waren veroordeeld tot jarenlange celstraffen, maar begin dit jaar oordeelde het Egyptische Hof van Cassatie dat de zaak over moest. Vanochtend werd het proces hervat. Anderhalve week geleden werd een derde veroordeelde, de Australiër Peter Greste, al vrijgelaten.

De zaak werd gezien als een politiek proces; de drie zouden vooral zijn veroordeeld omdat ze een platform hadden geboden aan de Moslimbroederschap, die oppositie voert tegen het Egyptische bewind.

'Deze verdachten kunnen nog altijd worden veroordeeld'

Volgens correspondent Sander van Hoorn is er weinig te zeggen over het verdere verloop van het proces. "Er is geen peil op te trekken. Vandaag was alles mogelijk en werden ze vrijgelaten op borgtocht. Deze zaak gaat nog heel lang duren en het kan vrijspraak worden, maar ook weer gevangenisstraf."

Rena Netjes

In hetzelfde proces werd ook de Nederlandse journaliste Rena Netjes veroordeeld. Zij werd vorig jaar bij verstek veroordeeld tot tien jaar cel

Zij hoeft haar straf niet uit te zitten, omdat ze in afwachting van de rechtszaak met hulp van de Egyptische en Nederlandse autoriteiten terugkeerde naar Nederland.

STER reclame