Zo'n tweehonderd Groningers hebben voor op het Plein in Den Haag gedemonstreerd tegen de gaswinning. Er werd symbolisch een gaskraan dichtgedraaid, met op de achtergrond het geluid van een aardbeving.

De demonstranten werden toegesproken door verschillende Kamerleden, onder wie Jan Vos van regeringspartij PvdA. Hij zei, net als PvdA-leider Samsom deze week, dat het ondenkbaar is dat de gaskraan na de zomer weer verder open gaat.  

"Die kraan is dichter gegaan, hij zal nog dichter gaan. Net zo lang tot uw veiligheid gegarandeerd is", aldus Vos, die veel opmerkingen uit het publiek kreeg. De demonstranten geloofden de PvdA'er niet. Er werden dingen als "verkiezingspraat" geroepen.  

Volkslied

De Groningers zitten nu op de publieke tribune in de Tweede Kamer, waar een debat is over de gaswinning. Voor aanvang zongen ze het Groninger volkslied. Dat mag eigenlijk niet, maar bij uitzondering liet de Kamervoorzitter het toe. 

Voor aanvang van het debat hebben enkele tientallen kerken in Groningen de noodklok geluid, zoals die van de Martinitoren en de Der Aa-kerk. Ook een aantal kerken in Drenthe en een enkele op Ameland en in Den Haag deden mee. 

Gronings volkslied in plenaire zaal
Vinnig debat tussen VVD en SP over gaswinning

STER reclame