PvdA-Kamerlid Bouwmeester verdedigt het zorgplan. Op de voorgrond links CDA-Kamerlid Bruins Slot en PVV-Kamerlid Klever
NOS Nieuws

VVD en PvdA: nieuw zorgplan Schippers nóg beter

Coalitiepartijen VVD en PvdA hebben er alle vertrouwen in dat het nieuwe zorgplan van minister Schippers goed gaat uitpakken, zo blijkt tijdens het Kamerdebat. "Patiënten houden een ruime keus, en zorgaanbieders zoals artsen en ziekenhuizen worden beoordeeld op kwaliteit", zegt PvdA-Kamerlid Bouwmeester.

In het plan krijgen zorgverzekeraars met relatief veel 'dure' verzekerden, een extra bijdrage uit de gezamenlijke opbrengsten van de zorgverzekeraars. VVD-Kamerlid Arno Rutte: “Dit plan zorgt ervoor dat verzekeraars die hun best doen voor chronisch zieken en gehandicapten worden beloond."

Het vorige wetsvoorstel van minister Schippers werd in december vorig jaar weggestemd door de Eerste Kamer. Ook drie PvdA-senatoren stemden onverwacht tegen. Zij waren het niet eens met een verdere beperking van de vrije artsenkeuze voor patiënten en vonden dat verzekeraars te veel macht kregen.

Vergaarbak

Maar de oppositie is nog lang niet overtuigd. "Er is een zorgverzekeraar die nu polissen aanbiedt waarmee je niet naar het specialistische Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis kan. Maar wel naar het Diakonessenziekenhuis, terwijl dat onder verscherpt toezicht staat van de Inspectie. Waarop baseert u dat verzekeraars voortaan naar kwaliteit gaan kijken", vraagt PVV-Kamerlid Klever.

"Het is een vergaarbak van maatregelen", vindt GroenLinks-Kamerlid Ellemeet. En ook de andere oppositiepartijen zetten vraagtekens bij de haalbaarheid. "De onderbouwingen ontbreken en het is onduidelijk of de betrokken zorgpartijen er wel achter staan", aldus CDA-Kamerlid Bruins Slot.

ChristenUnie en SGP gaan in de gaten houden of de minister de beide Kamers wel genoeg bij alle definitieve besluiten betrekt. Zij vragen "een royale parlementaire betrokkenheid", zoals SGP-leider Van der Staaij het verwoordt.

Besparing

De oppositiepartijen vragen zich verder af of het plan inderdaad wel 1 miljard euro besparing per jaar gaat opleveren. D66-Kamerlid Dijkstra: "Wordt er net zoveel geld mee bespaard als met het vorige wetsvoorstel? Waarom heeft de minister hier dan niet meteen voor gekozen?"

Volgens minister Schippers lijken de verschillende maatregelen die zij vrijdag heeft gepresenteerd op onderdelen van haar 'oude' wetsvoorstel en kan de behandeling, opgeknipt in delen, daarom snel gaan. Zij belooft geen gebruik te zullen maken van 'sluiproutes' en de Tweede en Eerste Kamer regelmatig op de hoogte te houden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl